Om deze website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.       Akkoord

Sociale huur

Op zoek naar een huurwoning?

Dit zijn de voorwaarden
Sociale huurwoningen zijn woningen met een rekenhuur tot € 710,68. Over het algemeen geldt hiervoor een lange wachttijd.

Rochdale biedt haar sociale huurwoningen aan via WoningNet. Deze organisatie verdeelt alle woningen voor en namens de woningcorporaties  in de regioa Amsterdam   in de regio    in Amsterdam, Zaandam, Purmerend, Landsmeer en Diemen.
Zoekt u een sociale huurwoning? Schrijf u dan in bij WoningNet. Daarmee kunt u reageren op het woningaanbod via Woningnet.

Maximaal inkomen
Met ingang van 1 januari 2015 heeft u alleen recht op een sociale huurwoning als uw huishouden een gezamenlijk belastbaar jaarinkomen heeft tot € 34.911. Is uw jaarinkomen meer, dan heeft u geen recht op een sociale huurwoning. Wij controleren het inkomen op het moment dat een woning wordt toegewezen.
Lees hier meer over het belastbaar jaarinkomen.

Een aantal uitzonderingen: gezinnen met een laag middeninkomen...
Uitgezonderd van de hierboven genoemde regels zijn gezinnen met een inkomen tot € 38.695 én met minimaal 1 inwonend kind onder 18 jaar. Deze gezinnen kunnen voor sommige sociale huurwoningen toch in aanmerking komen. Deze woningen zijn in WoningNet herkenbaar aan de tekst “maximaal inkomen € 34.911 (voor gezinnen € 38.695)”.

Heeft u zich bij WoningNet uitgeschreven vanwege de nieuwe inkomenseisen, maar wilt u op basis van deze nieuwe regel toch weer op woningen reageren? Neem dan contact op met WoningNet, zodat zij uw registratie opnieuw kunnen activeren.

...stadsvernieuwsingsurgenten...
Moet u vanwege sloop of ingrijpende renovatie uw woning uit? Dan heeft u een stadsvernieuwingsurgentie en kunt u ook met een hoger inkomen reageren op sociale huurwoningen via WoningNet. Voor stadsvernieuwingsurgenten uit de gemeente Amsterdam geldt een maximale inkomensgrens van € 50.000.

...met een urgentieverklaring
Als u vanwege een ernstig medisch of sociaal probleem niet meer in uw huidige woning kunt blijven wonen, komt u misschien in aanmerking voor een urgentieverklaring. Met een urgentieverklaring heeft u voorrang op een sociale huurwoning ten opzichte van  andere woningzoekenden. Bijvoorbeeld een indicatie voor een rolstoelgeschikte woning, een GEB-indicatie (geringe ergonomische beperking), een indicatie voor een aanleunwoning of een CIZ-indicatie (Centrum Indicatiestelling  Zorg) voor minimaal 10 uur zorg per week. 
Een urgentieverklaring vraagt u aan via uw gemeente.

Een woning via loting
Bent u in de Stadsregio Amsterdam op zoek naar een sociale huurwoning, dan kunt u daar voortaan ook via loting voor in aanmerking komen. Ook dat gaat via WoningNet. Als u staat ingeschreven en u voldoet aan de voorwaarden voor de aangeboden woning, mag u reageren. Het computersysteem zet alle reacties in een willekeurige volgorde zonder rekening te houden met wachttijd of eventuele voorrangsregelingen en zo maakt iedereen evenveel kans op de woning.

Hoe nu verder als u een aanbieding via WoningNet heeft ontvangen? 

Let op: als u een definitieve woningaanbieding van Rochdale ontvangt, dient u een inkomensverklaring in te leveren van u en uw eventuele partner. Een inkomensverklaring is een opgave van uw inkomsten die u kunt opvragen bij de Belastingdienst of een Aanslag Inkomensbelasting verstrekt door de Belastingdienst over het recente jaar of tot 2 jaar geleden van uzelf en uw partner. U kunt uw inkomensverklaring nu alvast opvragen bij de Belastingdienst, alleen via tel. 0800-0543.

Verhuurdersverklaring
Om een huurovereenkomst met Rochdale te kunnen afsluiten, heeft u een verhuurdersverklaring nodig.
 

Tell a friend