Om deze website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.       Akkoord

Bijlmer

Ruim, groen en goede verbindingen

De Bijlmermeer

De Bijlmermeer in stadsdeel Zuidoost is ongetwijfeld de meest besproken woonwijk van Nederland. In 1966 werd de eerste paal geslagen. Nu, veertig jaar later, worden er ook palen geslagen: de vernieuwing van de Bijlmermeer is namelijk nog steeds in volle gang.

Vernieuwing nodig
De vernieuwing van de Bijlmermeer was nodig. De oorspronkelijke opzet van de wijk voldeed niet aan de wensen van de meeste bewoners. Daardoor werd de Bijlmermeer een plek waar mensen gingen wonen die nergens anders een huis konden krijgen. Om deze reden besloten het stadsdeel en Rochdale een aantal jaren geleden de handen ineen te slaan en de wijk grondig onder handen te nemen.

Ruimte en groen
De eerste resultaten zijn al zichtbaar. De verhoogde Bijlmerdreef wordt gesierd door eengezinswoningen. Flats zijn grondig gerenoveerd. De sombere betonnen parkeergarages zijn gesloopt en winkelcentra en andere belangrijke voorzieningen verbeterd. Natuurlijk zijn de sterke punten van de Bijlmer behouden: de ruimte, het groen en de uitstekende ligging, met goede verbindingen naar alle windstreken. Toch bestaat de vernieuwing van de Bijlmermeer uit meer dan bouwkundige en ruimtelijke ingrepen. De partners in de vernieuwing zijn het er vanaf het prille begin over eens: ruimtelijke vernieuwing werkt maar tijdelijk als je niet ook zorgt dat het beheer goed functioneert en dat de bewoners van de wijk voldoende kansen hebben op sociaal en economisch gebied. Daarom kozen de vernieuwers voor een integrale aanpak die uitgaat van drie pijlers: ruimtelijke vernieuwing, sociaal-economische vernieuwing en reorganisatie van het beheer van woningen en woonomgeving.

Voor meer informatie klik hier.

Tell a friend