Geen objecten gevonden

Wijkbeheerder zet huurders aan tot tuinonderhoud

In Amsteldorp hebben opvallend veel bewoners de afgelopen tijd het onderhoud aan hun tuin opgepakt. Hoe dat zo komt? Door onze nieuwe wijkbeheerder Jop Voet. “Ik zocht een manier om onze huurders kennis met me laten maken. Tuinonderhoud was een goede aanleiding om bij hen aan te bellen.”

 “Amsteldorp kent veel bewoners die er al lange tijd wonen”, zegt Jop. “Ze kennen elkaar en er heerst echt een dorps sfeertje. Daar wilde ik graag tussen komen. Om mijn werk goed te kunnen doen, is contact met bewoners belangrijk.” In plaats van een flyertje in de bus om zichzelf voor te stellen, bedacht Jop wat anders.

Nette tuin is veiliger 

“Om te beginnen heb ik alle huurders wakker geschud met een brief. Daarin herinnerde ik hen eraan dat zij hun tuin horen te onderhouden. En dat ik daarop ging letten. Goed verzorgde tuinen vergroten namelijk de leefbaarheid. Bovendien bieden hoge struiken uitgelezen schuilplaatsen voor inbrekers. Snoeien betekent dus meer veiligheid.”

Kaart met compliment of aanmaning

In de brief legde Jop ook uit dat hij rondes door de buurt zou lopen om de tuinen te controleren. “En dat ik bij iedereen een kaartje zou afgeven of in de bus doen. Afhankelijk van hoe de tuin eruitzag, stond er op dat kaartje: ‘Prachtig!’, ‘Let op!’ of ‘Actie!’. Op de achterkant gaf ik een nadere toelichting. Bijvoorbeeld dat heggen niet hoger mogen zijn dan 1,80 meter.”

Hulp van Groene Vingers

De actie bracht het nodige teweeg in de buurt. Buren raakten erover in gesprek met elkaar. “Er ontstond een gezonde competitie. Iedereen wilde laten zien dat ie goed bezig was.”

Een paar mensen die niet zelf hun tuin kunnen onderhouden, krijgen hulp van Groene Vingers. Dat is een initiatief van Amsteldorp Actief, een groep actieve bewoners die met buurtprojecten de leefbaarheid in de wijk bevorderen.

 “Voordat ik deze actie begon, heb ik contact gezocht met Groene Vingers. Zij vonden het een goed idee, maar lieten me weten nog vrijwilligers te zoeken. Tijdens mijn rondes heb ik daarom een folder van hen in de brievenbussen gedaan, met een oproep.”

Nog meer vrijwilligers

Behalve Groene Vingers, heeft Jop ook de Stichting Present ingeschakeld. Dat is een stichting die bedrijven of organisaties aan teambuilding laat werken via vrijwilligerswerk. “Onze collega’s van Eigen Haard hebben via Present twee tuinen opgeknapt. En twee groepen scholieren hebben nog eens twee tuinen opgeknapt van mensen die dat zelf niet meer kunnen.”

Reacties

De reacties op Jops acties zijn overwegend positief. Een man wiens tuin is opgeknapt heeft daarvoor wel tien keer bedankt. “En een bewoonster van 80 die op 1 hoog woont, zag na 10 jaar weer de tegels tevoorschijn komen die haar man ooit nog eens gelegd heeft. ‘Wat ziet het er weer mooi uit’, reageerde ze ontroerd.”

Jop is nu met Present aan het kijken wat de mogelijkheden zijn van een langdurige samenwerking. “Het zou mooi zijn als we dit project bijvoorbeeld elk jaar kunnen herhalen.”

Terug naar de pagina over Amsteldorp >

Deel deze pagina