Bodemverontreiniging

Door zijn industriële geschiedenis kent Zaanstad diverse vormen van bodemverontreiniging. Lood is één van de verontreinigingen die veel voorkomt in de
Zaanse bodem.

Inname van lood kan leiden tot gezondheidsrisico’s, met name voor jonge kinderen tot 6 jaar. Als zij te veel lood binnenkrijgen, bijvoorbeeld als zij gronddeeltjes inslikken tijdens het spelen in de tuin of andere speelgelegenheden, kan dat een nadelig effect hebben op hun leervermogen. Oudere kinderen en volwassenen zullen bij een bodemvervuiling met lood niet zo snel te veel lood binnenkrijgen. Zij lopen daarom meestal geen gezondheidsrisico.

De gemeente Zaanstad beschikt over een vlekkenkaart met loodvervuiling, maar een detailkaart en exacte informatie op woningniveau ontbreekt. Voor de huurders met een tuin kunnen wij dus niet zeggen waar de vervuiling zit en in welke mate.

Bewoners kunnen wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen om blootstelling van kinderen aan lood te verminderen, zowel in de tuin als in de openbare ruimte. Zo is het raadzaam om kinderen de handen te laten wassen na het spelen en in huis regelmatig te stofzuigen. Ook kan de tuin zodanig worden ingericht dat direct contact met de bodem wordt verminderd, bijvoorbeeld een zandbak met schoon zand, een grasmat op een schone laag grond. Vanwege de industriële geschiedenis zijn de meeste tuinen in Zaanstad ook niet geschikt voor het kweken van groenten en dergelijke; dit kunt u beter doen in een bak met schone aarde (gekocht in het tuincentrum).

Op de website van de gemeente Zaanstad kunt u meer lezen over loodvervuiling in de gemeente.

Tuin in Zaanstad?

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden