Architect Gerard Holt (1904-1988)

Functionele woningen, theaters en kerken

In 1923 begon Gerard Holt in Haarlem aan de School voor bouwkunde, versierende kunsten en kunstambachten. Zes jaar later, in 1929, was hij zelfstandig architect. Na de Tweede Wereldoorlog start hij samen met Bernard Bijvoet een architectenbureau.

Gerard Holt (links) en Bernard Bijvoet in 1979.

 

Holt groeide op in een rooms-katholiek gezin. De samenleving was toen nog heel erg verzuild: katholieken, protestanten, socialisten en liberalen hadden allemaal hun eigen scholen, verenigingen, politieke partijen, vakbonden, omroeporganisaties, kranten en ziekenhuizen. Én, dat kunnen we ons nu helemaal niet meer voorstellen, hun eigen ideeën over architectuur. 

Het Nieuwe Bouwen

Het was dus opmerkelijk dat Holt niet bouwde volgens het katholicisme, maar voor de moderne richting van het zogenoemde Nieuwe Bouwen koos. Het Nieuwe Bouwen was een belangrijke architectuurstroming uit de jaren 20 en later. Vooral in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Kenmerkend waren de functionaliteit van de ontwerpen en het ontbreken van versieringen.

Jaren 40

In de jaren 40 ontwierpen Bijvoet en Holt 40 woonblokken in Katwijk aan Zee, Hoek van Holland, Rotterdam en Velsen. In 1947 werd Holt buitengewoon hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Delft. Samen met onder andere Cornelis van Eesteren was hij daar een van de eerste modernistische docenten.

Theaters, operagebouw en hoteltoren

In de jaren 50 ontwierpen Bijvoet en Holt een aantal theaters voor verschillende steden en een operagebouw voor Amsterdam. Dat moest op de plaats van het oude RAI-gebouw aan de Ferdinand Bolstraat komen, met daarnaast een hoteltoren. Het operagebouw is er niet gekomen. De hoteltoren werd het Okura Hotel.

Kerken

In Amsterdam is Gerard Holt ook nog bekend van een aantal kerken. Hij ontwierp ingetogen vormen en gebruikte moderne materialen. De Sint-Jozefkerk in Bos en Lommer uit begin jaren 50 is bijvoorbeeld een van de eerste katholieke kerken in Nederland van beton. Een tijdje stond deze kerk in heel Nederland bekend als de Vluchtkerk. Tegenwoordig huisvest het gebouw een kinderspeelplaats. Ook de Verrijzeniskerk aan de Louis Bouwmeesterstraat uit begin jaren 60 is door Holt ontworpen. Dit kerkgebouw is inmiddels een gemeentelijk monument.

 

Terug naar de pagina over de Dobbebuurt >