Geen objecten gevonden

Dobbebuurt-bewoner Brahim Bouzit

“Het was het waard”

Een van de drijvende krachten van de bewonerscommissie is Brahim Bouzit. Samen met zijn vrouw kwam hij in 2013 in de Reina Prinsen Geerligstraat wonen. Inmiddels hebben ze twee zoons. De jongste is in mei 2018 geboren.

Waarom kozen jullie in 2013 voor deze woning?

“Met 9,5 jaar inschrijfduur bij WoningNet was dit de grootste 3-kamerwoning die we konden krijgen. We stonden nummer 22. Maar onder andere door nieuwe inkomenseisen die toen net golden, vielen veel kandidaten af.”

2013, toen was er nog sprake van sloop, toch?

“Bij het tekenen van het huurcontract werd ons inderdaad verteld dat deze woningen gesloopt zouden worden. Mooi, dacht ik, dan wonen we straks in een nieuw huis dat ervoor in de plaats komt.”

Waren jullie blij met je nieuwe woning?

“We hadden eindelijk een plek voor ons samen. Ik woonde hiervoor nog bij mijn ouders in de Pijp, mijn vrouw deelde een huis in Slotervaart.

Helaas kwamen we er al snel achter dat het huis in slechte staat verkeerde. Voor het raam in de zijgevel heb ik piepschuim geplaatst, anders tocht het te erg. En we hebben schimmel in de kast. En dan valt het bij ons nog mee. Ik heb van buren veel ergere dingen gehoord.”

Werk je in de buurt?

“Ik heb 3 jaar op het Calvijn College gewerkt. Maar sinds augustus 2017 werk ik vier dagen per week op een mbo in Utrecht. Ik sta er onder andere voor de klas als docent ICT.

Ook bereid ik studenten voor op de overstap naar het hbo. Daar moeten ze veel zelfstandiger werken dan op het mbo.”

Hoe vind je naast je werk en twee kinderen tijd voor de bewonerscommissie?

“En dan sport ik ook nog graag. Op een informatie-avond in december 2015 vroeg Rochdale wie er in de bewonerscommissie wilde. Tijdens de hele bijeenkomst twijfelde ik, maar op het eind heb ik toch gezegd: zet mijn naam maar op de lijst.

Ik dacht: Dan zit ik dicht bij de bron en kan ik misschien nog een bijdrage leveren.

Het heeft inderdaad veel tijd en energie gekost. Maar ons werk zit er, nu alle plannen voor de renovatie definitief zijn, zo goed als op.”

Tevreden?

“Het ging niet altijd even makkelijk. We hebben bijvoorbeeld twee keer actie moeten voeren om Rochdale echt naar ons te laten luisteren. De mooie plannen voor een grondige renovatie hadden ze later namelijk teruggedraaid. Daar gingen we niet mee akkoord.

Nu worden alsnog de oorspronkelijke plannen uitgevoerd. De bewonerscommissie en bewoners staan daarachter. Dus ja, ik ben tevreden. Het was het waard.”

Wat voor protestacties waren dat?

“De eerste was in december 2015. Toen zijn we met een mannetje of 70 het kantoor van Rochdale binnengevallen. We wilden duidelijk maken dat er echt iets moest gebeuren aan onze woningen. Mensen zaten in de kou en de schimmel. En reparatieverzoeken werden afgewimpeld.

De actie had effect: sloop was al van tafel, maar in mei 2017 lag er een mooi plan voor grootschalige renovatie voor in de plaats. Daar stonden we achter.”

Vervolgens ging het toch mis?

“Rochdale zou na de zomer terugkomen op de plannen. Maar het bleef stil. In november hoorden we eindelijk weer wat. Helaas was het geen goed nieuws: de plannen bleken behoorlijk versoberd.

Ik heb toen zelf een bijeenkomst georganiseerd. Daar kwamen zo’n 100 bewoners op af. We hadden twee opties: weer een actie op touw zetten of Rochdale de regie laten houden. Het werd een actie: we gingen voor een tweede keer met een mannetje of 70 naar het Rochdale-kantoor.”

En jullie boekten opnieuw succes?

“AT5 was van de partij en had de avond voor onze actie al een item over ons protest in hun nieuwsuitzending. Dat heeft enorm geholpen. Brigitte de Maar van de Raad van Bestuur bemoeide zich er nu persoonlijk mee. Lang verhaal kort: Rochdale gaat met het oorspronkelijke grootschalige renovatieplan aan de slag.

Weet je, al die tijd heb ik het gevoel gehad dat de mensen van Rochdale wel willen, maar dat ze er het geld niet voor hebben. De renovatie van de Dobbebuurt staat nu in de begroting, heeft Brigitte de Maar ons verzekerd.”

Keren jullie na de renovatie terug?

“Ik zou best willen. Maar mijn vrouw wil terug naar Slotervaart. We gaan dus verhuizen. Zodra we stadsvernieuwingsurgent zijn, gaan we op zoek.”

Deel deze pagina