Dobbebuurt-bewoner Saida el Bazi

“Ik ben niet de enige met klachten”

Op de begane grond en één hoog in de Hermanus Coenradistraat woont Saida el Bazi. Zij is degene die de aanzet heeft gegeven tot de oprichting van de bewonerscommissie. “Er moest echt iets gebeuren aan de woningen.”

Op 9-9-2009, een mooie datum, is Saida hier komen wonen. “Deze woningen waren toen nog van Stadgenoot. Er was ons verteld dat ze gesloopt gingen worden. Dat was eigenlijk de reden waarom we voor deze woning gekozen hadden. Ik dacht: Dan krijgen we snel wat beters.”

Privé

Saida is getrouwd en moeder van 4 prachtige kinderen: een dochter en 3 zoons in de leeftijd van 2 tot en met 11 jaar. “Werken doe ik bij het ROC van Amsterdam, als verzuimcoördinator. Voorlopig parttime. Maar als de jongste 4 jaar wordt, wil ik meer uren gaan werken.”

In haar vrije tijd is Saida 2 keer per week in de sportschool te vinden, vindt ze het leuk om te koken en gaat ze graag winkelen met een vriendin. “Maar dan het liefst buiten de stad. We maken er een gezellig dagje uit van.”

Van Stadgenoot naar Rochdale

Over haar woning: het liep allemaal anders dan gedacht. In 2009 bestond Far West nog. Dat was een woningcorporatie die speciaal was opgericht voor de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden. Far West deed dat namens De Key, Stadgenoot en Rochdale. In 2011 is Far West opgeheven. Toen zijn een aantal complexen van eigenaar gewisseld.

Vocht, tocht en schimmel

“In tegenstelling tot Stadgenoot, had Rochdale helemaal geen plannen om ons complex te slopen. En nu mag het niet meer van de gemeente. Maar ik ben niet de enige met klachten. De meeste buren hebben last van vocht, tocht en schimmel. Het is echt ongezond om hier te wonen. Daarom heb ik de bewonerscommissie opgericht. Een aantal buren heeft zich bij me aangesloten. Onder anderen Brahim. Hij heeft zich volledig ingezet en stond altijd klaar.”

Saida’s inzet voor de buurt heeft veel tijd en energie gekost. “Maar het is het waard geweest. Er ligt nu een goed renovatieplan. Als bewonerscommissie zijn we daar tevreden mee.”

Dobbepunt

De acties van de bewonerscommissie hebben niet alleen een goed renovatieplan opgeleverd. Ook het Dobbepunt is er een resultaat van. Dat heeft Rochdale in het leven geroepen om het makkelijker te maken voor huurders om vragen te stellen en reparatieverzoeken in te dienen. “De buurt is hier erg blij me. Bij het Dobbepunt helpen ze je bijvoorbeeld met kleine reparaties. Je kunt er zo binnenlopen.”

Weggaan of blijven

Tot slot, keert Saida met haar gezin na de renovatie terug? “We gaan onze stadsvernieuwingsurgentie gebruiken om naar een betere woning te verhuizen. Waar? Het liefst ergens in West. Maar het aanbod is beperkt.

Hebben we nog niets gevonden als de eerste woningen gerenoveerd zijn? En blijken die wel gezond om in te wonen? Dan overwegen we om alsnog hier te blijven. Ik heb vanaf mijn 13e in de Kolenkitbuurt gewoond en wil graag in deze omgeving blijven. Mijn kinderen ook. Het zijn spannende tijden voor ons.”

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden