Alles groen op IJburg

De Groene Gemeenschap, een wooncoöperatief op IJburg, voelt zich gedreven om zo groen mogelijk te leven en zo veel mogelijk zelf te organiseren. Rochdale verkent met hen daarvoor de mogelijkheden. Om meer te leren over hun groene visie, stelden we vier vragen aan Jan Geurtsen, een van de huurders in het coöperatief.

Wat is jullie groene droom?

Dat er op IJburg geen stukje over is dat nog groen gemaakt kan worden. We vatten het heel breed op. Zelfvoorzienendheid is een belangrijke waarde voor ons. Dat betekent voor ons dat  mensen toegang hebben tot de dingen die ze nodig hebben om het leven te kunnen leiden dat ze willen leiden. Wij willen graag zelf voedsel en energie produceren. En dat het eten dat we eten van dichtbij komt. Eigenlijk is alles wat we zelf kunnen doen, onze droom. Het is mooi om te merken dat het voor Rochdale ook een belangrijke waarde is.

Wat doen jullie zelf en waar hebben jullie ons bij nodig?

Wat we zelf kunnen is wonen en alles wat we in de woningen doen. Waar we Rochdale voor nodig hebben is het vastgoed. De grotere investeringen, daar komen jullie kijken. Wij kunnen steeds een klein stukje groen dak maken maar dat is niet efficiënt. Rochdale kan een grote slag in één keer slaan.

Wat voor effect heeft jullie collectief op de omgeving?

Ik denk dat we een aanjager zijn. We zijn een moestuinvereniging begonnen met een permanente moestuin. We hebben samen met andere buren gestreden voor openbaar groen. Nu zijn hier tuintjes die zelf onderhouden worden. We hebben een buurtwoonkamer waar bewoners gebruik van kunnen  maken. Die wordt gebruikt voor vergaderingen, bijlessen en het voedselcoöperatief. Die hebben ruimte nodig voor alle kratten met eten voor mensen uit heel Amsterdam Oost. De bijlessen zijn vooral voor Steigereiland en Haveneiland.

Welke technologische ontwikkeling zou je willen dat er morgen wordt uitgevonden?

Dat woningen en gebouwen niet meer onderhouden hoeven te worden. Dat zou onze gesprekken met Rochdale simpeler maken. Nu gaat veel van onze aandacht zitten in het bedenken van oplossingen voor onderhoud. Als het gebouw zichzelf kon onderhouden, dan zouden we alle tijd en innovatiekracht kunnen inzetten op wat wij hier gezamenlijk willen bereiken.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden