Passend toewijzen

Zoekt u een huurwoning? En heeft u met uw inkomen recht op huurtoeslag? Dan kunnen wij u alleen woningen tot een bepaalde huurprijs aanbieden. Dat heet passend toewijzen. De overheid wil hiermee voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen wonen.

Bekijk voor welke huurwoning u in aanmerking komt. Bekijk de afbeelding (klik op te vergroten of lees de tekst hieronder.

Voorwaarden

  • De genoemde bedragen gelden vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021.
  • Met huishoudinkomen bedoelen we het totale inkomen van u en uw medebewoners (het inkomen van uw kinderen rekenen we niet mee).
  • Als we het hebben over de huurprijs, gaat het over de zogenaamde netto huurprijs, servicekosten zitten hier niet in.

1-persoonshuishouden, maximaal huishoudinkomen € 23.725 per jaar
U komt in aanmerking voor een huurwoning met een maximale huurprijs van € 633,25. Bent u ouder dan de AOW-leeftijd? Dan mag uw maximale huishoudinkomen € 23.650 per jaar zijn.

2-persoonshuishouden, maximaal huishoudinkomen € 32.200 per jaar
U komt in aanmerking voor een huurwoning met een maximale huurprijs van € 633,25.

3 of meerpersoonshuishouden, maximaal huishoudinkomen € 32.200 per jaar
U komt in aanmerking voor een huurwoning met een maximale huurprijs van € 678,66.

Jonger dan 23 jaar
Voor jou gelden dezelfde grenzen als voor huurders die ouder dan 23 jaar zijn. Houd er wel rekening mee dat je alleen huurtoeslag ontvangt als je huurprijs lager is dan € 442,46.

Heeft u een zorgindicatie?
Ook als u een zorgindicatie heeft, gelden deze regels voor toewijzing.

Is uw huishoudinkomen hoger dan de grenzen die hierboven staan maar lager dan € 40.024/€ 44.655*?
Dan komt u in aanmerking voor een huurwoning met een netto huurprijs tot en met € 752,33. U maakt de meeste kans op een huurwoning met een netto huur tussen de € 633,25 en € 752,33. Dit komt omdat kandidaten in de lagere inkomenscategorie voorrang hebben op de woningen met een lagere huurprijs. Deze voorrang geldt niet bij lotingwoningen.

Is uw huishoudinkomen hoger dan € 40.024/€ 44.655*?
Dan komt u niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Wel kunt u reageren op een vrije sector huurwoning (huurprijs hoger dan €752,33).

* In Zaanstad, Assendelft en Purmerend geldt een inkomensgrens van € 40.024 voor de toewijzing van een sociale huurwoning. In Amsterdam, Diemen en Landsmeer is dit € 44.655.

Controleer uw gegevens

Bij het toewijzen van onze huurwoningen, houden wij dus rekening met uw inkomen, leeftijd en huishoudgrootte. Het is daarom belangrijk dat uw inschrijfgegevens bij WoningNet kloppen. U voorkomt hiermee dat u op een woning reageert die u niet mag huren. Voorkom dus teleurstelling en controleer uw gegevens bij WoningNet. Meer informatie over passend toewijzen vindt u ook op de website van WoningNet.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden