Geen objecten gevonden

Jeruzalem

Stadsvernieuwing

Tuindorp Frankendael is de oorspronkelijk naam van deze wijk in het voormalige stadsdeel Watergraafsmeer. Tegenwoordig maakt Jeruzalem deel uit van Amsterdam-Oost.

Jeruzalem is om meerdere redenen een interessante wijk. Hier werden in de jaren 50 inzichten uit de architectuur en stedenbouwkunde in het klein in de praktijk gebracht. Later werden deze inzichten op veel grotere schaal toegepast. Onder andere in de Westelijke Tuinsteden. Voorbeelden zijn de L-vormige woningblokken rondom hoven en duplexwoningen.

Oplossing voor woningnood

Jeruzalem is een van de wijken die vlak na de Tweede Oorlog zijn gebouwd. Er heerste toen een enorme woningnood. Het ging dan ook vooral om zo veel mogelijk woningen bouwen. Kwaliteit kwam op de tweede plaats. Als gevolg hiervan werden de meeste woningen ontworpen om 50 jaar mee te gaan. Terwijl een levensduur van 100 jaar gebruikelijk is.

Snel en goedkoop te bouwen

Een van de manieren om snel en goedkoop te bouwen was volgens het zogeheten Airey-bouwconcept. Dit is bedacht in Engeland. Het is een bouwwijze die werkt met standaardmaten, standaardplattegronden, standaard betonnen bouwonderdelen en slimme constructies. Zo kon er snel en goedkoop worden gebouwd.

Prettige wijk

Bewoners ervaren Jeruzalem als een prettige wijk om te wonen. Dat komt door de opzet van de wijk, met veel groen en lage bebouwing. Maar ook door de overwegend prettige manier waarop buren met elkaar omgaan. ‘Jeruzalem voelt als een dorp in de stad’, is hoe veel bewoners hun gevoel over de wijk omschrijven.

Vernieuwing van Jeruzalem

Al in de jaren 80 van de vorige eeuw begon Rochdale plannen te maken om Jeruzalem te renoveren en te moderniseren. Maar onder andere door verzet van bewoners en politieke verdeeldheid kwam de vernieuwing van de wijk niet van de grond.

In de jaren erna zijn er een paar keer nieuwe plannen gemaakt. Maar lange tijd werden de betrokken partijen het niet eens over de meest wenselijk aanpak. Het gevolg was dat er niet erg veel gebeurde in de wijk.

Vertraging door economische crisis

Het keerpunt kwam in 2009. Toen werd het Stedenbouwkundig Plan Jeruzalem vastgesteld. Rochdale, de meeste bewoners bewoners en het stadsdeel stonden allemaal achter dit plan. Maar nu zorgde de economische crisis voor vertraging. Door tegenvallende economische ontwikkelingen was er simpelweg geen geld om de vernieuwing uit te voeren. 

Start wijkvernieuwing

Uiteindelijk is in 2014 de eerste fase van de vernieuwing van start gegaan met de blokken M en I. Blok M is een nieuw woongebouw voor 65-plussers. Dit is in juni 2015 opgeleverd. Blok I bestaat uit nieuwe eengezinswoningen en is in februari 2016 opgeleverd.

Renovatie in plaats van sloop

Om het tempo van de vernieuwing te versnellen, werd het plan uit 2009 aangepast. De belangrijkste verandering was meer renovatie en minder sloop. Dat betekende het behoud van meer sociale huur en minder woningen voor de vrije sector.

Hoe ziet de stadsvernieuwing eruit?

Het voornaamste doel van de vernieuwing van Jeruzalem is het opknappen van de woningen zodat die voldoen aan de eisen van deze tijd. Daarnaast wordt de openbare ruimte aangepakt. De herinrichting van het Robert Kochplantsoen is hier een mooi voorbeeld van.

De vernieuwing is opgedeeld een aantal fasen. Hierdoor kunnen bewoners die dat willen binnen Jeruzalem verhuizen. Per fase wordt een blok of een aantal blokken aangepakt. De vernieuwing bestaat uit sloop-nieuwbouw en, voor een groter deel, uit renovatie van woningen.

Blokken C en F bestaan in totaal uit 119 appartementen. De renovatie van deze woningen is in juni 2018 afgerond. 

Blokken G en H zijn in de eerste helft van 2018 gesloopt. Hier komen 80 nieuwe woningen en twee bedrijfsruimtes voor in de plaats. Als alles volgens planning verloopt, worden deze in de tweede helft van 2019 opgeleverd.

Blok I bestaat uit 24 nieuwe eengezinswoningen. Deze zijn in 2016 opgeleverd. Het gaat om huurwoningen in de vrije sector.

Blokken J, K en L zouden aanvankelijk worden gesloopt. Maar veel bewoners wilden graag in de buurt blijven wonen, in een betaalbare huurwoning. Daarom hebben we uiteindelijk besloten om niet te slopen, maar te renoveren. In oktober 2017 zijn de 194 gerenoveerde woningen opgeleverd.

Blok M is een nieuw appartementencomplex voor 65-plussers. Het gebouw is in 2015 opgeleverd. Op de begane grond van het pand zitten onder andere een tandartspraktijk, een apotheek en een gezondheidscentrum.

Blok N is de locatie van het voormalige Willem Dreeshuis. Dit is gesloopt. Eind 2017 is de bouw van een nieuw appartementencomplex gestart. Er komen 86 2-kamerwoningen. Als alles volgens planning verloopt, wordt het gebouw begin 2019 opgeleverd.

Hoe houden we u op de hoogte?

Wij houden u op de hoogte via nieuwsbrieven en deze webpagina.

Meer lezen over

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden