Geen objecten gevonden

Over de Kinkerbuurt

De Kinkerbuurt in Amsterdam-West is de driehoek tussen de Nassaukade, Jacob van Lennepkade en Tweede Kostverlorenkade. Tot 1896 hoorde een groot deel van de buurt tot de gemeente Nieuwer-Amstel, het tegenwoordige Amstelveen.

Amsterdam had ruimte nodig om uit te kunnen breiden. Daarom nam het een groot deel van het grondgebied van Nieuwer-Amstel over.

Snel en goedkoop gebouwd

In het begin van de 20e eeuw verrees de Kinkerbuurt. Net als in andere wijken in Amsterdam-West en Amsterdam-Oost werd er snel en goedkoop gebouwd. Meermaals stortte nog tijdens de bouw een woonhuis in.

De slechte kwaliteit van de woningen was een van de redenen waarom in 1902 de Woningwet in werking trad. Daarmee wilde het Rijk het bouwen van en wonen in slechte en ongezonde woningen onmogelijk maken en de bouw van goede woningen bevorderen.

Stadsvernieuwing

In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw zijn de slechtste blokken in de Kinkerbuurt afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Dit in het kader van de stadsvernieuwing. Lange tijd had de Kinkerbuurt een slechte naam. Maar na de stadsvernieuwing kwam daar langzaam maar zeker verbetering in.

Tegenwoordig is de buurt een van de populairste in Amsterdam. En dat komt niet alleen door De Hallen, met onder andere een bioscoop, bibliotheek, kunstuitleen en foodcourt. Hoewel die daar zeker aan heeft bijgedragen.

Eerste waterleiding in Amsterdam

De straten in de Kinkerbuurt zijn genoemd naar schrijvers en dichters. Jacob van Lennep kreeg een straat én een kade naar zich vernoemd. Behalve schrijver was hij ook politicus. Hij was de man die ervoor zorgde dat Amsterdam in 1853 een waterleiding kreeg, met vers water dat rechtstreeks uit de duinen bij zee kwam.

Projecten in de Kinkerbuurt waar Rochdale nu werkt