Ons verhaal Over ons Werken bij Rochdale

Woongemeenschap voor senioren

Rochdale heeft voor de nieuwe woonstudio's aan de Schimmelstraat 69-79 een specifieke doelgroep in gedachten, namelijk senioren met een leeftijd vanaf 55 jaar die samen in een woongemeenschap willen wonen.

Waarom senioren als doelgroep?

Veel senioren wonen in huizen die niet meer geschikt voor ze zijn. Ze willen liever een kleinere, gelijkvloerse woning in een woongebouw met lift. De nieuwe woonstudio's aan de Schimmelstraat 69-79 voldoen aan al deze wensen. Bovendien komt er een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond om elkaar te ontmoeten.

 

Het idee is dat deze gemeenschappelijke ruimte ook een toegevoegde waarde kan hebben voor andere ouderen uit de buurt. De toekomstige bewoners bepalen samen hoe deze gemeenschappelijke ruimte er uit gaat zien en welke functies deze vervult.

Samenwonen in woongemeenschap

Maar wat bedoelen we dan precies met ‘samenwonen in een woongemeenschap’? Als u een woning krijg in het nieuwe woongebouw aan de Schimmelstraat 69-79:

 • heeft u een eigen zelfstandige woning met alle privacy die u nodig heeft.
 • deelt u de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond met de andere senioren uit het woongebouw.
 • neemt u actief deel aan het organiseren van activiteiten in de gemeenschappelijke ruimte.
 • bepaalt u samen met de andere senioren welke invulling de gemeenschappelijke ruimte krijgt en hoe de directe omgeving hier bij betrokken wordt.

Zoektocht naar de meest geschikte woongemeenschap

De zoektocht naar de meest geschikte woongemeenschap, verloopt straks via een speciale selectieprocedure. Op dit moment kunt u uw interesse kenbaar maken. We zitten op dit moment in de verkennende fase. De feitelijke selectie volgt in 2022.

Verschillende appartementen en gemeenschappelijke ruimte

In het nieuwe woongebouw zijn straks woonstudio's met verschillende afmetingen en huurprijs: 

 • De eenkamerwoningen zijn vooral geschikt voor eenpersoonshuishoudens.
 • De tweekamerwoningen zijn zowel geschikt voor eenpersoonshuishoudens als tweepersoonshuishoudens.
 • Kinderen zijn niet toegestaan in de woningen.
 • Alle toekomstige bewoners betalen straks hoogstwaarschijnlijk een bijdrage voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte. Hierover wordt later een beslissing genomen.
Aantal Type Oppervlakte Netto huur
9 tweekamerwoningen 35 m2 - 45 m2 € 752,33 (prijspeil 2021)
29 eenkamerwoningen ± 30 m2 € 633,25 (prijspeil 2021)
1 gemeenschappelijke
ruimte
± 77 m2 n.t.b.

Hoe komt u in aanmerking?

 • U bent 55 jaar of ouder.
 • U voldoet aan de sociale inkomenseisen. Er geldt een maximaal inkomen en mogelijk een minimaal inkomen.
 • U wilt met andere senioren op deze locatie wonen en samen een woongemeenschap vormen. Hiervoor levert u een motivatie in bij Rochdale.

Motivatie

Bent u enthousiast geworden en wilt u graag aan de Schimmelstraat komen wonen? Misschien kent u vrienden of kennissen die ook op zoek zijn naar een nieuwe woning in Amsterdam
en voldoen aan de criteria? Wij vragen in 2022 aan alle geïnteresseerden om een motivatie bij ons in te leveren. In deze motivatie wordt ingegaan op vragen zoals:

 • Wie zijn wij?
 • Waarom zijn wij als gemeenschap geschikt om hier te komen wonen?
 • Welke invulling geven wij aan de gemeenschappelijke ruimte?
 • Hoe betrekken wij de buurt en de buurtbewoners hierbij?
 • Welke toegevoegde waarde hebben wij voor het woongebouw en de buurt?

In het eerste kwartaal van 2022 organiseren we een informatiebijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is, zowel als individuen als groepen. Tijdens deze bijeenkomst geven we meer informatie over de nieuwe woningen, het aantal beschikbare woningen (i.v.m. mogelijke terugkeerders), het schrijven van de motivatie en hoe u deze kunt inleveren. Ook geven wij dan meer informatie over de beoordeling van de binnengekomen plannen.

Voorlopige planning

1e en 2e kwartaal 2022: Omgevingsvergunning verkrijgen voor de nieuwbouw
3e kwartaal 2022: Bijeenkomst voor geinteresseerden 
4e kwartaal 2022: Start werkzaamheden (o.a. sloop, bodem saneren, enzovoort)
4e kwartaal 2022: Start van de selectieprocedure
Halverwege 2024: Oplevering woonstudio's

Geïnteresseerd?

Bent u enthousiast geworden om te wonen op deze mooie locatie en over het wonen in een woongemeenschap? En wilt u op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen bij de
Schimmelstraat 69-79? Stuur dan een e-mail naar vastgoedsecretariaatrochdalenl onder vermelding van project Schimmelstraat 69-79. Zet in de e-mail uw naam, huidige woonadres, e-mailadres en eventueel uw telefoonnummer  Wij nodigen u dan ook uit voor de informatiebijeenkomst in het eerste kwartaal van 2022.