Geen objecten gevonden

Henk van Heusden (86) vertelt over de Osdorperhof

Het verhaal van Henk van Heusden

Henk van Heusden (86): “Sinds 22 juli 2008 woon ik in de hoogbouw van Osdorperhof. Onlangs zijn hier werkzaamheden verricht om de brandveiligheid te verbeteren. Ik wil even gezegd hebben dat de samenwerking van Rochdale en aannemer HSB Bouw Volendam met de bewoners prima was! Alles verliep op basis van positieve discipline. Respect voor alle uitvoerenden. In de loop der jaren zijn er vaker veranderingen aangebracht in en aan de flat. Toen woonde ik hier nog niet, maar ik weet wel het een en ander van de geschiedenis van het gebouw.

Op 6 maart 1969 is Osdorperhof geopend. Het was een verzorgingshuis voor bejaarden met 245 kamers. In het midden van de jaren zeventig zijn naast de flat aanleunwoningen gebouwd. Rond de eeuwwisseling is de indeling aangepakt; de kamers zijn tot appartementen verbouwd.

Het is heel bijzonder voor mij om hier nu te wonen. Mijn vader is als diaken van de Hervormde Gemeente Amsterdam-Sloten namelijk nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van Osdorperhof. Het was een van zijn levenstaken om een verzorgingshuis van de grond te krijgen. De eerste plannen ervoor stammen al uit de jaren dertig.

Ik kan me de opening nog goed herinneren. Ik weet nog dat grondonderzoek uitwees dat hier ooit een riviertje stroomde. Om de fundering stevig genoeg te maken, zijn er betonnen palen van 12 tot 27 meter de grond in geheid. Best indrukwekkend, niet?”

Dit verhaal kunt u ook lezen in het bewonersblad Thuis van voorjaar 2017