Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Aandacht voor gezondheid in Zaanstad

Publicatiedatum: 27-07-2021

Deze week ondertekenden we het Zaans Preventieakkoord voor gezonde keuzes. Het richt de aandacht op gezondheid voor alle inwoners.

Met de mede-ondertekening benadrukken we het belang van gezondheid. Het sluit aan op onze brede ambitie met betrekking tot kansengelijkheid. De woning waar je woont en de buurt waar je woont is van invloed op je gezondheid en de keuzes die je maakt in gezondheid. Ons standpunt: het zou niet uit moeten maken waar je woont voor de kansen die je hebt. Ook niet als het gaat om gezondheid. 

Er zijn Zaanse wijken waar de bewoners minder gezond zijn dan andere wijken. Wist je dat bewoners in Poelenburg en Peldersveld minder gezond zijn dan de gemiddelde Zaankanter en Nederlander? Zij ervaren hun gezondheid als minder goed en hebben vaker last van een langdurige ziekte of aandoening. Ook loopt 14% van de inwoners uit deze wijken een hoog risico om angst of depressie te ervaren, dit risico is dubbel zo hoog als in de rest van Nederland. 

Zaans preventieakkoord

Met het Zaans preventieakkoord slaan de gemeente, ZMC, GGD, Parteon, Rochdale, huisartsen, Zilveren Kruis, het Sportbedrijf en De Zaanse Uitdaging de handen ineen om Zaankanters te helpen een gezonde keuze te (kunnen) maken. De partijen gaan hun netwerken en programma’s beter verbinden en kennis en kunde delen. De aangesloten partijen delen het gevoel van urgentie. In dit filmpje leggen ze uit waarom ook zij ondertekenen.

 

Deel deze pagina