Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Aantal statushouders op NDSM-terrein groeit

Publicatiedatum: 30-03-2017

Het aantal statushouders op de NDSM-werf in Amsterdam Noord groeit elke maand. Inmiddels hebben zo’n 80 statushouders de sleutel gekregen en zijn er nu al twee vrijwillig woonbegeleider geworden.

De bedoeling is om 125 statushouders te huisvesten op de NDSM-werf, naast de studenten die hier al wonen. Statushouders zijn net als studenten een belangrijke doelgroep voor Rochdale. Eerder was het de bedoeling om aan het einde van dit jaar alle 378 woningcontainers  op dit terrein weg te halen. De tijdelijke contracten liepen af. Op verzoek van de gemeente is inmiddels besloten de woningen nu langer te laten staan. De helft van de woningen is bestemd voor statushouders. Voor een aantal studenten is dat  goed nieuws, want die kunnen gewoon blijven zitten als ze dat willen. Amsterdam moet van 2016 tot 2018 jaarlijks 2400 statushouders huisvesten.

Woonbegeleiders
Zowel studenten die op het terrein wonen, als ook enkele statushouders kozen er vrijwillig voor om woonbegeleider te worden. Zo nemen zij andere statushouders aan de hand mee bij hun eerste stappen van het wonen op de NDSM-werf. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van welkomstgesprekken, rondes lopen door het complex en fungeren als aanspreekpunt. Ook zullen de woonbegeleiders sociale activiteiten organiseren. Het is inmiddels een gemêleerd gezelschap.

Gerios
Een van de woonbegeleiders is Gerios (22). Na een moeilijke en gevaarlijke tocht kwam hij eind 2015 in Nederland aan. Samen met een aantal vrienden ontvluchtte hij de oorlog in Syrië. In Amsterdam bouwt hij een nieuw bestaan op. Nieuwe vluchtelingen uit Syrië helpt hij om wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving. In een uitgebreid interview vertelt hij over zijn achtergrond en hoe hij de toekomst ziet.

Deel deze pagina