Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Amsterdam West weer een muurschildering rijker

Publicatiedatum: 01-04-2021

Bijna twee jaar geleden vond er een plofkraak plaats in een bedrijfspand van Rochdale aan de Postjesweg.

Uiteraard een enorme schrok en helaas veel schade… met de ondernemer is toen afgesproken dat er geen pinautomaat meer terug zou komen. Goed nieuws voor de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers.

Toch bleek het bedrijfspand nog niet verlost van alle problemen. De muur waar eerst de pinautomaat in gevestigd was, had blijkbaar een enorme aantrekkingskracht voor het aanbrengen van graffiti. En dan niet van het soort waar je gelukkig van wordt. Het buurtteam had er bijna een dagtaak aan om de graffiti te verwijderen… wat ook nog eens heel veel kosten met zich mee brengt. 

Dat moet ook anders kunnen, was de gedachte. En de oplossing bleek dichterbij dan gedacht… een straat verder had kunstenaar Pieter van der Beek een kunstwerk gemaakt, en daar werd inmiddels geen graffiti meer overheen gespoten. Een van onze bewonerscommissieleden was initiatiefnemer van dat kunstwerk en gaf de suggestie om ook op ons pand een zelfde soort kunstwerk aan te brengen. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen. Pieter is aan de slag gegaan, en het resultaat mag er wezen! We stelden hem een aantal vragen.

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?

“Ik maak in het algemeen werk met veel details, waarvan ik hoop dat mensen er even bij stil staan, en op zoek gaan naar wat er allemaal te zien is. Dit keer leek een directe connectie met de buurt waar het zou komen te hangen (en waar ik zelf ook woon) me een voor de hand liggend idee. Als kijker wordt je nu ‘beloond’ voor het zoeken – je herkent vast een of meerdere kenmerkende plekken, gebouwen of kunstwerken uit je buurt, in deze ‘ode' aan het wilde West.”

Wat zien we allemaal op de muurschildering?

“Alles wat je buiten in West tegen komt. Naast onvermijdelijke zaken als meeuwen, huisvuil en hondenpoep, een aantal specifieke kunstwerken en gebouwen uit de buurt. En tram 7 natuurlijk. Maar ga vooral zelf even kijken, of bekijk ‘m op mijn Instagram, inclusief het proces:”​​

Hoe lang ben je bezig met het maken een muurschildering?

“De meeste tijd zit ‘m toch vaak in de schets. Daar ben ik zo een paar dagen mee in de weer, en dat is nog exclusief uit het raam staren in de hoop op een goed idee. Als ik het werk buiten ter plekke aanbreng gaat dat vrij vlot, zeker als ik met spuitbus werk. Dit keer werkte ik er thuis aan en had daardoor ook meer tijd, wat de illustratie qua details en afwerking wel ten goede kwam.”

De collega’s van Dagelijks Onderhoud hebben afgelopen donderdag de muurschildering bij Pieter opgehaald en geplaatst. Mensen kunnen hier inmiddels niet meer pinnen, maar wél genieten van een mooie toevoeging aan de buurt!​

Deel deze pagina