Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Arie Kepplerprijs voor Jeruzalem

Publicatiedatum: 27-11-2020

Jeruzalem heeft de Arie Kepplerprijs gewonnen. De woningrenovatie van Rochdale in de Watergraafsmeer is uitgeroepen tot beste project in de categorie ‘Buurtreparatie’.

Jeruzalem is de eerste naoorlogse stadswijk die - in 2010 - de status Rijksmonument kreeg. De lage witte woningen deden denken aan de stad Jeruzalem, vandaar de naam. De officiële naam is eigenlijk Tuindorp Frankendael. Ruim vijftien jaar lang was de toekomst van de wijk onzeker. Er zou gesloopt worden, dan weer niet, dan weer wel. Soms smoorden plannen in bewonersprotest, of sneuvelden plannen in de stadsdeelraad, dan weer vertraagden financiële problemen de uitvoering, enzovoort, enzovoort. Begin 2010 werd dan toch het stedenbouwkundig plan voor het opknappen van de wijk vastgesteld, waarbij slechts een deel werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. (zie ook hier Nul20 )

Wie en wat is Arie Keppler?

De Arie Kepplerprijzen worden om het jaar uitgereikt. Ze bestaan uit een publieksprijs en vier juryprijzen. Arie Keppler speelde begin vorige eeuw een belangrijke rol in de totstandkoming van de volkshuisvesting. In 1915 was hij de eerste directeur van de gemeentelijke Woningdienst Amsterdam. Hij was ook betrokken bij de uitbouw van Rochdale tot belangrijke woningcorporatie.

Meer informatie

Bekijk hier het filmpje over het project Jeruzalem dat is gebruikt bij de prijsuitreiking.
Bekijk hier de inzending van het project. 
Lees het volledig juryrapport
Lees het Parool nieuwsartikel over de wijk Jeruzalem.
Pim de Ruiter, woordvoerder Rochdale, telefoonnummer: 06-27329801

Deel deze pagina