Nieuwsbericht

Belastingdienst mag gegevens huurders blijven verstrekken

Publicatiedatum: 09-03-2016

De Belastingdienst mag doorgaan met het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan verhuurders (corporaties). Daarmee kan in 2016 de inkomensafhankelijke huurverhoging worden uitgevoerd.

Dat is de uitkomst van een debat in de Tweede Kamer. Deze ontwikkeling betekent voor ons dat wij in 2016 de huur kunnen verhogen afhankelijk van het inkomen. Zonder gegevens van de belastingdienst zou dit niet meer mogelijk zijn. Door deze uitkomst lopen we geen inkomsten mis en kunnen we blijven werken aan een verbetering van de doorstroming.   

Onenigheid
Enige tijd geleden ontstond er onenigheid  tussen de Raad van State en minister Blok. Deze ging over het feit dat de Raad in een zaak over een huurder die tegen deze praktijk in het geweer was gekomen had bepaald dat dit niet (meer) mag. De minister liet toen weten dat deze verplichting wel expliciet staat in het wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt 2015.

Sinds 2013
Corporaties kunnen sinds 2013 bij de Belastingdienst inkomensgegevens van huurders opvragen om zo ‘scheefwonen’ tegen te gaan. Scheefwonen houdt in dat mensen met te hoge inkomens blijven wonen in sociale huurwoningen, die juist zijn bedoeld voor mensen met lagere inkomens. Als uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat huurders een te hoog inkomen hebben, mogen verhuurders de huren met een hoger bedrag verhogen dan voor de mensen met een laag inkomen.

Deel deze pagina