Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Blog: Laten we ons systeem van corporaties koesteren

Publicatiedatum: 09-07-2018

In zijn boek ‘Evicted’ volgt socioloog Matthew Desmond acht gezinnen in Milwaukee. Een van de hoofdpersonen is Charlene. Een voorbijganger, die door haar zoontje is bekogeld met sneeuwballen, heeft haar deur ingetrapt.

Voor de verhuurder is dat genoeg reden om Charlene uit huis te zetten vanwege vernieling van zijn eigendom. Dat is het begin van een neerwaartse spiraal waarin haar woonsituatie steeds verder verslechterd. Ze verhuist met haar twee kinderen in korte tijd nog vier keer.

Lezing in Nederland

Afgelopen week was Desmond in Amsterdam voor een lezing over zijn boek en onderzoek naar huisuitzettingen in de VS. Ik was er bij en ik was geschokt toen hij met cijfers kwam. Ongelooflijke cijfers. In Milwaukee wordt elk jaar 1 op de 8 Afro American huurders op straat gezet. En dat zijn de formele cijfers van uitzettingen via de rechter. In werkelijkheid wordt naar schatting 1 op de 5 uit huis gezet. Het treft vooral alleenstaande moeders met kinderen. Social housing bestaat wel, maar de wachttijden worden in decennia geteld. Het zet ons aan het denken over het systeem in de VS en het systeem in Nederland. Wij hebben ‘gelukkig’ een traditie van sociale huur en veel is goed geregeld. De wortels daarvoor gaan ver terug. Zo bestaat Rochdale dit jaar 115 jaar. Erachter zit een overtuiging dat acceptabele woonruimte een basisbehoefte is voor mensen, dat mensen er ‘recht’ op hebben. En dat we daar met z’n allen zorg voor moeten dragen. De heersende overtuiging in de VS is dat huizen ‘money machines’ zijn. Het recht op bezit (‘right to property’) telt zwaarder dan het recht van de huurder. Met als gevolg hoge huren, zelfs voor de minst draagkrachtigen. Charlene besteedde op een gegeven moment 88% van haar inkomen aan huur.

Corporaties onmisbaar

Het onderzoek van Desmond is confronterend en een belangrijk signaal. Woonruimte is niet alleen een basisbehoefte, het is een randvoorwaarde voor mensen om iets van hun leven te kunnen maken. Zorgen over wonen en over geld maken mensen gestressed en ziek en belemmert hun functioneren. En ja dat kost de maatschappij veel geld aan zorgkosten. In Amsterdam werken we al jaren samen om het aantal huisuitzettingen te verminderen. Waar het gaat om gezinnen met kinderen, proberen we dat kost wat kost te vermijden. Het aantal is afgelopen jaar bij Rochdale dan ook gedaald tot 34. Laten we daarom ons systeem van sociale huur koesteren en beschermen. En geef ons ook de ruimte en mogelijkheden om dit belangrijke werk te blijven doen. Vooral nu de druk op de woningmarkt groter is dan ooit.

Deel deze pagina