Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Brandbrief aan Den Haag over afschaffen verhuurderheffing

Publicatiedatum: 13-11-2018

Wethouder Wonen Laurens Ivens (SP), de Amsterdamse woningcorporaties en de huurderskoepels roepen in een brief Den Haag op de verhuurderheffing af te schaffen. De brief is ondertekend door alle bestuurders, inclusief Hester van Buren.

Met dit geld kan ook Rochdale betaalbare huizen blijven bouwen in gebieden waar dat hard nodig is. Ook kost het energiezuiniger maken van woningen erg veel geld. Op de foto worden extra energiezuininge BENG woningen opgeleverd in Amsterdam Noord.

Bemoedigende opening

Vorige week hield minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een toespraak op een bijeenkomst in het kader van de Dag van de Stad. Ze zei te gaan bekijken of de investeringsruimte van corporaties nog wel goed verdeeld is over Nederland. ‘Het is bemoedigend dat de minister een opening biedt om te praten over de kwestie die zich nu opdringt: nemen we de crisismaatregel van de verhuurderheffing op de schop zodat we én betaalbare huizen kunnen bijbouwen in gebieden waar dat hard nodig is én bestaande woningen verduurzamen?’ aldus de ondertekenaars van de brandbrief.

Economische crisis

De verhuurderheffing is een  belasting die corporaties betalen. In 2021 bedraagt de totale belasting zo’n 3 miljard euro. Ruim zes jaar geleden verkeerde de Nederlandse economie nog volop in de zwaarste crisis in decennia. In een tijd waarin de belastingopbrengsten tegenvielen, terwijl de uitgaven voor bijvoorbeeld uitkeringen juist stegen, werd deze belasting ingevoerd.

Deel deze pagina