Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

De Bijlmerramp zullen we nooit vergeten

Publicatiedatum: 04-10-2017

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat in de Amsterdamse Bijlmermeer een vrachtvliegtuig op twee flatgebouwen stortte.

Het Israëlische vrachtvliegtuig van El Al, een Boeing 747, boorde zich op 4 oktober 1992 in de twee flatgebouwen van Rochdale; Groeneveen en Klein-Kruitberg. Het toestel sloeg een gat in de gevels van de flats, die gedeeltelijk moesten worden gesloopt.

Groeiend monument
De Bijlmerramp kostte aan 43 mensen het leven. Zoals ieder jaar komen nabestaanden, overlevenden en andere belangstellenden samen voor een herdenking bij het Groeiend Monument, waar de 'boom die alles zag' staat, middenin het toenmalige rampgebied. Deze korte documentaire geeft treffend weer wat er toen gebeurde.

Kranslegging
Tijdens de herdenking komen nabestaanden en andere betrokkenen bijeen en spreken onder anderen locoburgemeester Kajsa Ollongren en dominee Otto Ruff, die nabestaanden en overlevenden na de vliegramp heeft bijgestaan. Zangeres Pearl Joan treedt op en er is een minuut stilte, gevolgd door een kranslegging.

Nooit vergeten
‘Rochdale, toen nog Patrimonium, was er in 1992 in alle opzichten bij betrokken. Het ging tenslotte om onze bewoners. Daarom vinden wij de herdenking belangrijk. Medewerkers die het nog hebben meegemaakt zullen het ook nooit vergeten,’ aldus Hester van Buren.

Deel deze pagina