Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

De bijzondere ommekeer in de Koornhorst

Publicatiedatum: 14-12-2016

Ruim twee jaar geleden had seniorencomplex De Koornhorst in Amsterdam Zuidoost te kampen met leegstand. In het nieuws kwam zelfs dat er sprake was van drankmisbruik en prostitutie.

Nu is er in de Koorhorst een wachtlijst van zo’n vier maanden. Geheim van dit succes: communitybuiling of in gewoon Nederlands: werken aan saamhorigheid. De grote verandering is sinds 2015 ingezet door de eigenaar van het complex Rochdale en zorgaanbieder Amstelring die het complex runt. De receptie werd ontmanteld en daarvoor in de plaats kwamen zorgbegeleiders. Twee externe communitybuilders van Gewoon Bijzonder (het doeteam) hebben samen met professionals en bewoners geëxperimenteerd met community building.

Veel activiteiten
Inmiddels zijn veel bewoners actief geworden in het organiseren van allerlei activiteiten voor medebewoners. Er zijn verschillende clubjes opgericht voor sport en spel en voor creatieve activiteiten. Ook zijn er koffie ochtenden, gezamenlijk eten en soep- en snack middagen. Daarnaast worden uitjes georganiseerd, bijvoorbeeld naar een orchideeën kwekerij, de Yakult fabriek of een kaas en klompenmakerij. Maar het gaat ook om zaken die bijdragen aan de veiligheid. Denk aan de alert-whatsapp groep en de senioren die deel uitmaken van de nachtgroep, zij houden ’s avonds een oogje in het zeil.  Er is een keukengroep die bezig is de inrichting van een nieuwe keuken. Zij zorgen voor de benodigdheden en zelfs de fondsenwerving.

Thee en Taart
Om elkaar op de hoogte te houden van wat er allemaal speelt, is er elke tweede vrijdag van de maand een 'Thee en Taart' in de gemeenschapsruimte. Bewoners wisselen hier nieuwtjes uit, er worden nieuwe ideeën geboren. Afgelopen week werd er op zo’n bijeenkomst een boek aangeboden met daarin een terugblik op meerdere complexen in Nederland waaronder de Koornhorst. Op de foto (Elmer van der Marel) zijn enkele bewoners te zien die van de partij waren.

Deel deze pagina