Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Dobbebuurt flink aanpakken

Publicatiedatum: 17-01-2018

Rochdale gaat woningen in de Dobbebuurt flink aanpakken. Deze zijn in slechte staat en moeten nodig gerenoveerd worden. Afgelopen dinsdagavond was er een bewonersbijeenkomst in kerkgebouw De Kandelaar in Slotermeer.

De week daarvoor bezocht een groep bewoners uit deze buurt het hoofdkantoor van Rochdale om meer duidelijkheid te krijgen over de plannen. Zij klagen al langere tijd over bijvoorbeeld schimmel en tocht en willen weten waar zij aan toe zijn.

Beschermd stadsgezicht

Tijdens de bijeenkomst is uitgelegd dat slopen niet aan de orde is, omdat de Dobbebuurt door de Gemeente Amsterdam is aangewezen als beschermd stadgezicht. We isoleren de gevels, plaatsen nieuwe kozijnen met isolatieglas en brengen mechanische ventilatie aan. Alle bewoners krijgen een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Verder nemen we de portieken onder handen, met daarin nieuwe voordeuren, bellen en brievenbussen.

In de tussentijd

We onderzoeken nog hoe de woningen minder gehorig te maken. Het voorbereiden van de renovatie kost veel tijd. In de tussentijd pakt Rochdale dringende reparatieverzoeken op. Daarvoor komt er een beheerloket in de buurt met medewerkers van Rochdale als vast aanspreekpunt. Bewoners kunnen hier afspraken maken voor reparaties en klachten die meteen worden opgepakt. Verder krijgen de bewoners een gratis onderhoudsabonnement tot de renovatie en wordt de huur niet verhoogd.

Fases

De renovatie gaat in fases. Niet alle complexen kunnen tegelijk worden aangepakt. Een van de redenen waarom niet, is dat er niet genoeg wisselwoningen beschikbaar zijn om iedereen tegelijk elders te huisvesten. We beginnen met de woningen aan de Dirk Bonsstraat 1-27, de H. Coenradistraat 1-27 en de Reina Prinsen Geerligsstraat 1-27 (de zogenaamde  Holt-blokken), omdat hier de meeste klachten bekend zijn. Daar starten we in de tweede helft van 2019 mits alle voorbereidende procedures goed doorlopen worden. Vervolgens komen alle overige bouwblokken aan de beurt. De laatste zijn in 2023 klaar.

Definitief plan

Over twee maanden presenteren we in een volgende bijeenkomst het plan definitief. Birgitte de Maar bood namens Rochdale haar excuses aan: ‘Het duurt veel te lang, maar we kunnen het proces niet versnellen. Wat we wel kunnen, is de bewoners  vanaf nu vaker en beter op de hoogte houden van de gang van zaken.’

Deel deze pagina