Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Een huurprijs die past

Publicatiedatum: 04-08-2020

Als woningcorporatie willen we dat de huurprijs goed past bij onze huurders en hun inkomen. Dat waarborgen we met verschillende regelingen: het landelijke Sociaal Huurakkoord, eigen maatwerk en afspraken per gemeente. Meer dan 500 huishoudens maakten in 2020 al aanspraak op een van de regelingen: hun huurprijs bevriest, of gaat omlaag.

Sociaal huurakkoord: lagere huurprijs voor 47 huurders

47 huurders van sociale huurwoningen deden met succes een beroep op het Sociaal Huurakkoord – we bevroren of verlaagden hun huurprijs. Of een huishouden in aanmerking komt, hangt af van drie factoren: de gezinsgrootte, het inkomen en de huurprijs van de woning. Via de bijlage bij hun persoonlijke brief en de website van Rochdale deden veel huurders de check. Doel van het landelijke Sociaal Huurakkoord is dat de huurprijs past bij het inkomen; het akkoord is specifiek bedoeld voor huurders met een laag inkomen, die relatief veel huur betalen.

Maatwerk voor 115 vrijesector huurders

De naam zegt het al: het Sociaal Huurakkoord is in het leven geroepen voor de sociale huur. We voegden specifiek maatwerk toe voor de vrije sector, zodat ook vrije sectorhuurders een huurprijs hebben die past bij hun inkomen. De aanvraag van 115 huurders is gehonoreerd, zij ontvangen een huurverlaging.

Passende huur voor 350 minimagezinnen

Daar bovenop verlaagden we de huur van 350 minimahuishoudens uit Amsterdam, Landsmeer en Zaanstad: zij krijgen een huur tot de zogeheten aftoppingsgrens (€619 voor alleenstaanden of duo’s, €663 voor grotere huishoudens). De minimahuishoudens bestaan uit huurders met een langdurig laag inkomen – tot 120 procent van het sociaal minimum. We komen deze huurders tegemoet in het kader van de regeling ‘passende huur’ uit het Amsterdams Woonlastenakkoord en afspraken met de gemeenten, huurdersorganisaties en collega-corporaties in Landsmeer en Zaandam.

Geen inkomensgegevens

Rochdale heeft geen inkomensgegevens van huurders. Daarom riepen we huurders op om zelf te controleren of de (nieuwe) huurprijs past bij hun inkomen. En met succes: we kregen veel aanvragen binnen. Om de minimahuishoudens tegemoet te kunnen komen, kregen we medewerking van de gemeentes. Privacy staat hierin voorop en dankzij een intensieve samenwerking konden we deze groep huurders alsnog benaderen

 

Deel deze pagina