Nieuwsbericht

Eerste statushouder krijgt sleutels op NDSM-werf

Publicatiedatum: 06-10-2016

Rochdale start met het huisvesten van statushouders op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Vandaag krijgt de eerste statushouder de sleutels van zijn nieuwe woning.

Voorheen woonden op dit terrein alleen studenten, maar vanaf nu komen er steeds meer nieuwe Amsterdammers bij, tot er sprake is van een evenredige verdeling. 

Helft statushouders
Het was eerst de bedoeling om aan het einde van dit jaar alle 378 units weg te halen. De contracten met de studenten lopen dan ook af. Nu is besloten om een aantal woningen nog een tijdje te laten staan. Een gedeelte daarvan wordt beschikbaar gesteld aan de nieuwe Amsterdammers. Voor een aantal studenten is dat  goed nieuws, want die kunnen gewoon blijven zitten als ze dat willen. Amsterdam moet in 2016 2400 statushouders huisvesten.

Woonbegeleiders
De Nieuwe Amsterdammers zullen zich gedurende het jaar druppelsgewijs melden. Een aantal studenten die op het terrein wonen, krijgen een rol bij de huisvesting van hun nieuwe ‘buren’. Als woonbegeleider nemen zij statushouders aan de hand mee bij hun eerste stappen van het wonen op de NDSM-werf. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van welkomstgesprekken, rondes lopen door het complex en fungeren als aanspreekpunt. Ook zullen de woonbegeleiders sociale activiteiten organiseren.

Academie van de Stad
Academie van de Stad, een ideële stichting die staat voor leefbare steden met actieve en betrokken burgers, neemt de coördinatie van eerder genoemde werkzaamheden op zich. Deze stichting  koppelt studenten van zowel de universiteit als het HBO aan leerzame maatschappelijke uitdagingen ten behoeve van hun studie. Tegelijkertijd dragen deze studenten een steentje bij aan de ontwikkeling van de stad.

Deel deze pagina