Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Heet in de stad. Hoe houd ik mijn huis koel?

Publicatiedatum: 10-08-2020

Het warme weer komt er weer aan. En dat is goed te merken in de stad. Hoe houdt u uw huis koel? Hieronder vindt u een aantal praktische tips.

In huis

  1. Houd de zon zo vroeg mogelijk buiten, op hete dagen is dat al voor 8.00 uur ‘s ochtends. Doe de gordijnen dicht of de zonwering naar beneden. Het beste werkt zonwering aan de buitenkant van het raam. 
  2. Houd de warmte buiten. Dit betekent overdag veel minder luchten en dus ramen en deuren dichthouden. Blijf wel ventileren! 
  3. ´s Avonds als het koeler wordt, zet u juist zoveel en zo lang mogelijk ramen en deuren tegenover elkaar open. Let wel op, want inbrekers vinden open deuren en ramen ook interessant.
  4. Gebruik zo weinig mogelijk apparaten die warmte afgeven, zoals een broodrooster, koffiezetapparaat, de over, (spel)computers en oude lampen.

In de tuin of op het balkon

Groen helpt om de stad af te koelen. Als u een tuin heeft, vervang dan zoveel mogelijk tegels door gras of planten. Zo kan de tuin beter tegen de droogte. Ook overtollig regenwater wordt op die manier beter opgevangen. En deze zomer haalt de gemeente uw tegels gratis op, kijk bij deze tegelserviceactie wanneer ze in uw stadsdeel zijn. Op uw balkon kunt u bakken met planten neerzetten. Let op dat ze niet te zwaar zijn. 

Rochdale en het klimaat

Rochdale houdt steeds meer rekening met de klimaatveranderingen, zowel bij nieuwbouw als renovatie. We proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat de zon de woning opwarmt, bijvoorbeeld door goed na te denken over de plek en de grootte van de ramen. Een overhangend gedeelte kan ook helpen, net als glas dat warme buiten houdt. 

Met meer warmte komt ook hevigere regenval. Daarom houden we bij gebouwen ook steeds meer rekening met wateropslag en passen we meer groen toe. Op de locatie Weespertrekvaart-midden in Amsterdam is een nieuw complex in ontwikkeling waar deze ambitie al goed te zien is. 

schets groene gevel Weespertrekvaart

Meer groen is niet alleen goed tegen hittestress en wateropslag, maar draagt ook bij aan biodiversiteit. In Diemen hebben we al eerder, op initiatief van bewoners, een deel van het dak van een flat aan de Rode Kruislaan vergroend. Op het andere gedeelte liggen zonnepanelen. 

Meer lezen

 

Deel deze pagina