Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Kattenburgers helpen elkaar de crisis door

Publicatiedatum: 22-04-2020

Amsterdammers op Kattenburg staan er niet alleen voor tijdens de coronacrisis. Tal van initiatieven versterken de verbondenheid met elkaar. Corrie Sweers is een van de buurtbewoners die buren een hart onder de riem steekt.

Veel doet Corrie samen met haar buurtgenoot en goede vriendin Annemieke Jansen. Maar op dit moment is Annemieke ziek (geen corona). Corrie vertelt: “Op 26 maart belde mijn bovenbuurvouw bij me aan: ze had een taart gebakken en wilde die uitdelen. Annemieke woont aan de Olifantswerf, waar veel oude mensen wonen. Daar zijn we de deuren langsgegaan. De reacties die we kregen, waren hartverwarmend. Mensen snakken echt naar contact. Ook al is het op 1,5 meter afstand. Eerdaags gaan we weer met taart op stap.”

Bloeiende viooltjes

Annemieke en Corrie organiseren al een tijdje wekelijks liftkoffies. Dan staan ze met een koffiekar bij een van de ingangen en bieden bewoners en passenten een kop koffie of thee aan. En een praatje. Corrie: “Dat kan nu even niet meer. Annemiek kwam op het idee om in plaats daarvan viooltjes te kopen en die uit te delen aan oudere bewoners. Dat gaf ook weer zoveel mooie reacties. Een vrouw had al drie weken geen mensen meer gesproken. Daar hebben we dus een hele tijd staan kletsen. ‘En als de crisis voorbij is, moeten jullie bij mij op de koffie komen!’, zei ze toen we verdergingen. Die belofte maakten we graag.”

Soep

Corrie en Annemieke helpen ook nog met soep uitdelen. Andere vrijwilligers maken die bij De Witte Boei. “We brengen de soep rond op het Kattenburgerhof, waar veel ouderen wonen.” Haar motivatie voor al deze acties? “Een paar maanden geleden ben ik begonnen met vrijwilligerswerk bij buurthuis De Witte Boei. Dat viel door corona helemaal weg. Maar ik kan niet stilzitten.”

Andere acties

Op Katten- en Wittenburg zijn veel meer initiatieven ontstaan, waaronder:

  • Op een zaterdagavond heeft heel Kattenburg kaarsjes en lantaarns gebrand als teken van verbondenheid. Uiteraard is er ook massaal geklapt voor de zorg.
  • Tijdens de jaarlijkse vrijheidsmaaltijd op 5 mei brunchen heel veel Kattenburgers aan lange tafels. Dat gaat dit jaar digitaal.
  • Elke dinsdag staat er voor de Oosterkerk een ronde tafel. Daar kunnen mensen een lichtje aansteken en een hartenkreet of een bemoedigende tekst achterlaten. Die verschijnen op de website van het Huis van Verbinding.
  • Er worden oude smartphones ingezameld voor kwetsbare bewoners die er zelf geen hebben.
  • Er worden digitale liftkoffies en buurtgesprekken georganiseerd.
  • Via moderne communicatiemiddelen zingen buurtbewoners met elkaar.
  • Buurtbewoners bereiden goedkope maaltijden voor buurtgenoten.
  • Voorts zijn bewoners bezig subsidie aan te vragen voor een aantal nieuwe initiatieven, zoals de oprichting van een vrouwenhuis, de organisatie van een muziek- en dansfestival en de realisatie van een koffiepaviljoen. 
  • De komende weken staat er ook iets nieuws in de planning: een groene uitdeelactie! Aan buurtbewoners worden kleine plantjes en zakjes zaad uitgedeeld met een kaartje eraan. Op het kaartje staan telefoonnummers die buurtgenoten kunnen bellen voor eventuele (extra) burenhulp. Op deze manier ontstaat er een beter beeld of er een hulpvraag is bij buurtgenoten in Kattenburg. En de plantjes zorgen daarnaast ook voor meer gezelligheid en natuur op de galerijen! Het uiteindelijke streven is een meer schone, gezonde én veilige woonomgeving. Een prachtig initiatief dus!

Kijk voor meer informatie over Kattenburg ook op OnsVerhaal.nl

Deel deze pagina