Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Kinderen van de Brandaris

Publicatiedatum: 26-07-2021

Door zelf zwerfvuil op te ruimen merken de jonge bewoners hoe belangrijk een schone leefomgeving is. Ze voelen ze zich verantwoordelijk voor hun flat.

De aanleiding om kinderen uit te nodigen om zwerfvuil te prikken, waren de klachten van de bewoners over de jeugd. Ze hadden last van de herrie. Rennen en schreeuwen was aan de orde van de dag. En dan steeds dat 'belletje trek'. De jeugd maakte ook dingen stuk en liet afval achter in de entrees en trappenhuizen, maar ook in de boxgangen en buiten rond het gebouw.

Dat moest anders. Samen met de wijkbeheerder van Rochdale en de studenten van Stichting Vooruit die in de Brandaris wonen, heeft Vincent Wolff van Strategische Wijkaanpak de wekelijkse prikactie gecoördineerd. Met als belangrijk doel om zwerfvuil op te ruimen, maar ook om kinderen bewust te maken van hun rol bij een leefbare woonomgeving. We hoopten hun verantwoordelijkheidsgevoel te prikkelen en via de kinderen in contact te komen met de ouders.

De Brandaris is een flat van 14 verdiepingen met meer dan 350 woningen. Het is moeilijk om grip te krijgen op vervuiling en overlast omdat je bijna nooit weet wie het gedaan heeft. Iedereen heeft er last van, maar hoe pak je het aan?

Actie is een succes

Vanaf begin mei tot midden juli liepen de kinderen iedere vrijdagmiddag een rondje rondom Brandaris. De wijkbeheerder Naoual Schoemaker zegt: "De opkomst verschilt per week, maar de kinderen die er zijn doen fanatiek mee. Het resultaat zit hem in kleine dingen. Ze praten nu op een respectvolle manier met mij. Je hoort steeds minder geschreeuw en de kinderen tonen zich betrokken en aanspreekbaar." Heel veel winst dus, ook al is er elke week weer zwerfvuil om te prikken.

Na de zomervakantie gaat de actie verder en dan richten we ons nog meer op ouders, want die hebben we ook hard nodig voor het goede voorbeeld.

Deel deze pagina