Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

La Casa Hofgeest wint Woonchallenge Hofgeest

Publicatiedatum: 05-04-2019

Op 4 april presenteerden vier kandidaten tijdens een pitchmiddag hun creatieve bedrijfsplan voor de Woonchallenge Hofgeest. La Casa Hofgeest kreeg van de vakjury de meeste punten en mag zich winnaar noemen van de ‘challenge’. Zij ontvingen uit handen van Birgitte de Maar (bestuurslid bij Rochdale) de ‘sleutel’ voor de nu nog leegstaande ruimte in Amsterdam Zuidoost.

De Woonchallenge startte afgelopen januari met de open vraag: hoe kunnen we een leegstaande ruimte in de flat Hofgeest zo verhuren dat het iets moois toevoegt in de buurt? Er kwamen uiteenlopende plannen binnen waarbij de hoge mate van creativiteit opviel.

Het idee van de winnaar, La Casa Hofgeest, is een samenwerking van Unite Multizorg, ProFor, HUNK design en Placemakers. Hun idee? Een combinatie van een ontmoetings- en verbindingsplek voor buurtbewoners, een woonplek aan 8 jongeren met LVB en dé schakel in het netwerk in de H-buurt. Dat La Casa Hofgeest is ontstaan uit een samenwerking met verschillende organisaties uit Amsterdam Zuidoost werd door de jury zeer gewaardeerd. Ook de beoogde meerwaarde voor de buurt, door vanuit de ruimte op de begane grond ontmoeting te stimuleren en verbinding te leggen met jongeren uit de buurt was een groot pluspunt. Het plan wordt nu samen met Rochdale verder uitgewerkt en uiteindelijk beoordeeld op haalbaarheid (zowel financieel, bouwkundig als in bijkomende wet- en regelgeving).

De overige organisaties die hun plan aan de jury presenteerden waren:

  • New Potentials, een samenwerking van Batirion, Script Architecture, Hemelsbreed, PLEK enZO en Eensterkverhaal.nl. In dit project draait het om het bieden van ondersteuning aan ondernemende starters. Er wordt een plek gecreëerd om te wonen, samen te leven en te ondernemen.
  • MultiThuis Hofgeest, een initiatief van MultiPlusZorg. Een begeleid zelfstandig wonen project voor 8 jongens met een multiculturele achtergrond en laaggemeten IQ. Deze jongeren organiseren activiteiten in en voor de buurt.
  • The Commons, een samenwerking van Kantelingen BV, Stichting Huntu Makandra, Stadsdorp Zuidoost en Temp.architecture.urbanism. Een wooncoöperatie voor zeventien ouderen uit de Bijlmer. Op de begane grond is een gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten in de buurt, die toegang geeft tot de buurttuin

Pitchen voor een volle zaal

De pitchmiddag was drukbezocht en de plannen werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit:

  • Birgitte de Maar, Raad van Bestuur, Rochdale
  • Fulco Treffers, architect & stedenbouwkundige, 12N Urban Matters
  • Dirk de Jager, dagelijks bestuur, stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost
  • Henrike Klok, roerganger huisvesting kwetsbare groepen, Rochdale

Daarnaast werd advies gevraagd aan ‘lokale helden’. Hiervoor hadden we een aantal huurders en professionals uit de buurt uitgenodigd. 

Kijk voor meer informatie op de projectpagine van de Woonchallenge

 

Deel deze pagina