Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Laag inkomen? Vraag een energietoeslag van 800 euro aan!

Publicatiedatum: 01-07-2022

Zoals u vast heeft gemerkt moet iedereen meer betalen voor gas en elektriciteit. Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De overheid wil deze mensen graag helpen. Daarom krijgt iedereen die er recht op heeft 800 euro. Dit heet de energietoeslag. In dit bericht vertellen we u erover want misschien heeft u er ook wel recht op.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een bedrag van 800 euro. Het bedrag is bedoeld om u te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen nodig hebben om te leven. Mensen die huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen, hebben vaak een inkomen dat op of net boven het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of uw inkomen heeft vanuit een uitkering of vanuit werk. 

Het sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte hangt af van uw leeftijd en van uw leefsituatie. Zo is het sociaal minimum voor mensen die alleen wonen anders dan voor mensen die getrouwd zijn.

Ik verdien net iets meer dan het sociaal minimum

Het hangt van uw gemeente af of u recht heeft op de energietoeslag. De meeste gemeentes geven de energietoeslag aan mensen die niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Dit komt overeen met de richtlijnen van de overheid. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie en hoe u de energietoeslag kunt aanvragen. 

Hoe moet ik de energietoeslag aanvragen?

U hoeft niets te doen als u één van onderstaande uitkeringen krijgt:
1. Bijstand
2. IOAW
3. IOAZ
4. Bbz
U ontvangt het geld dan automatisch op uw rekening. 

Heeft u deze uitkeringen niet, maar verdient u niet meer dan 120 (in sommige gemeenten: 130 procent) van het sociaal minimum?
Dan moet u de energietoeslag zelf aanvragen. Daarvoor kunt u  terecht bij de gemeente waarin u woont. 

Energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering

Krijgt u ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heeft u een uitkering? Dan hoeft u niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of uw uitkering blijven precies hetzelfde. U krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de energietoeslag? Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie:

Deel deze pagina