Nieuwsbericht

Legionella gevonden in woningen in Amsterdam West

Publicatiedatum: 06-04-2016

Tijdens de jaarlijkse steekproef is een legionellabacterie aangetroffen in een complex in Amsterdam West. Een gebouw met 16 woningen.

We hebben onmiddellijk actie ondernomen. De bewoners zijn geïnformeerd en we hebben tegelijkertijd de douchekoppen vervangen voor een douchekop met een filter. Dit filter houdt de legionellabacterie tegen. Rochdale desinfecteert en reinigt op 18 april de waterleidingen van deze woningen.

Thuis zijn
Dit is alleen succesvol als we op deze dag in alle woningen terecht kunnen. Het is daarom noodzakelijk dat iedereen thuis is. We hebben dit al met de bewoners besproken. De bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden geen water drinken, niet douchen of gebruik maken van het toilet. We delen flessen met water uit.

Werkzaamheden noodzakelijk
Er bestaan vele soorten Legionella, de bacterie die is gevonden wordt de Legionella pneumophila Type 1 genoemd en kan de Veteranenziekte veroorzaken. De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen, de incubatietijd, varieert van twee tot mogelijk negentien dagen. Bij ziekteverschijnselen moeten bewoners meteen contact opnemen met de huisarts.

Rochdale stelt de veiligheid van de bewoners voorop. Daarom is het echt belangrijk dat we in alle woningen de leidingen schoonspoelen. Als huurders, ondanks afspraken, niet thuis zijn, dan moeten we de deur van de woning forceren. Dat gebeurt dan in het bijzin van een wijkagent en/of deurwaarder. Uiteraard wordt na de reinigingsactie een nieuw slot gemonteerd.

Verneveld water
Belangrijk om te weten is dat besmetting alleen kan plaatsvinden via de longen, door het inademen van waterdamp ofwel verneveld water (bijvoorbeeld met douchen). Legionella kan ook niet van de ene mens op de andere worden overgedragen. Huisdieren kunnen niet besmet raken. Het drinken van water uit de kraan of het wassen van groenten of fruit is niet gevaarlijk. Meer informatie over legionella vindt u in onze brochure, of op de site van het ministerie van infrastructuur en milieu.

Deel deze pagina