Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Legionellabacterie ontdekt in Zuidoost

Publicatiedatum: 06-03-2018

In ons wooncomplex Vogeltjeswei in Amsterdam Zuidoost is de legionellabacterie type 1 aangetroffen in de collectieve drinkwaterinstallatie.

Deze bacterie is gevaarlijk en kan de veteranenziekte veroorzaken als deze wordt ingeademd via verneveld water, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Om te zorgen voor de veiligheid van bewoners, zijn daarom de douchekoppen vervangen door tijdelijke koppen met een filter. De bacterie wordt hiermee uit het water gefilterd. Bewoners zijn afgelopen week direct geïnformeerd toen duidelijk was dat we met deze bacterie te maken hadden. Zij kunnen nu blijven douchen en gewoon water uit de kraan drinken, of het water gebruiken voor het bereiden van voedsel en koffie/thee.

Informatiebijeenkomst

We begrijpen dat dit type legionella onrust bij bewoners kan veroorzaken. Daarom organiseerden we 7 maart een informatiebijeenkomst. Vragen als wel of niet drinken van water, waarom het zo lang duurt voordat we gaan desinfecteren en waarom bewoners gebruik moeten maken van een extern toilet baarden zorgen. Omdat het om senioren gaat maken we afspraken met Cordaan zodat bewoners goed geholpen worden.

Tijd nodig voor goede bestrijding

Om de bacterie te doden is het spoelen van het gehele systeem en alle woningen noodzakelijk. Deze actie staat op het programma op 29 maart. Er moet eerst goed technisch onderzoek worden gedaan waardoor legionella heeft kunnen ontstaan. We moeten hiervoor op zoek naar de ‘legionella-haard’. Ook andere voorbereidingen kosten tijd: alle bewoners moeten op deze dag thuis zijn, omdat we overal de leidingen door moeten spoelen. Anders heeft de aanpak geen zin. Om iedereen te bereiken en te zorgen dat bewoners thuis zijn, moeten we bewoners de tijd geven om te reageren of iets te regelen zodat we hun huis in kunnen.

 

Meer info over legionella, hebben we hier gebundeld. Voor vragen kunt u contact opnemen met 020 215 0000.

Deel deze pagina