Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Studenten geven tuin Spaghettiflat een make-over

Publicatiedatum: 05-08-2020

De tuin van het 'buurthuis' van VoorUit aan de Clusiusstraat was nodig toe aan een opknapbeurt.

Studenten Guido van Zanen en Joris Heuker staken een weekend lang de handen uit de mouwen. Het resultaat: een ware metamorfose. 

Het onkruid stond een meter hoog, het zag er niet uit. Maar de tuin is toch een visitekaartje van het buurthuis zelf. Guido en Joris hebben dat er weer van gemaakt. Een tijdje terug hadden ze al een aantal tegels verwijderd. Maar door het slechte weer kwam het er niet van om verder te gaan. In het eerste weekend van augustus pakten ze de draad weer op.

Terras en groentetuin

Langs de gevel hebben de mannen een mooi terras gemaakt - tuinmeubels moeten nog geregeld worden. De tuin grenst aan een plantsoen. Tussen het terras en dat plantsoen hebben Guido en Joris een strook gevuld met potgrond. “Daar kunnen kinderen uit de buurt groenten verbouwen”, aldus Guido. “De kookclub kan er dan maaltijden mee koken.”
Er komt ook nog een laag hekje rond de tuin, “maar daar hebben we nog geen tijd voor gehad.”

Geslaagde make-over

Als er straks groente in de moestuin staat en de planten bloeien, is de tuin écht af. Maar het resultaat ziet er nu al geslaagd uit. De tuin, waarvan bezoekers van het buurthuis gebruik kunnen maken, is een aanwinst voor de buurt.

Studenten voor de buurt

De studenten van VoorUit hadden voor het voorjaar een heel programma aan activiteiten opgesteld voor Poelenburg en Peldersveld in Zaandam. Maar dat moest worden uitgesteld vanwege corona. Na de zomer kunnen de meeste activiteiten alsnog van start, zoals de meidenclub, knutselen en taalles.

Ondanks corona hebben de studenten niet stilgezeten. Ze hebben bijvoorbeeld via de webcam met vrouwen met een taalachterstand gebeld. Die kregen dan wel geen taalles, maar konden zo wel Nederlands praten. 

Ook hebben de studenten samen met het sociaal wijkteam werkboekjes gemaakt voor basisschoolkinderen, die vanwege de sluiting van de scholen thuis zaten. “Met bijvoorbeeld kleurplaten, woordzoekers en recepten”, aldus Djoeke van de Werfhorst.

De meidenclub tot slot, ging op een aangepaste manier door. Bij elkaar komen mocht niet. Djoeke: “Daarom maakten we pakketjes die ze konden komen ophalen. In die pakketjes zaten bijvoorbeeld knutselspulletjes of ingrediënten om koekjes te bakken. Zo hebben we de meiden toch wat te doen gegeven.”
Lees hier meer over Djoeke en Vooruit in Zaandam

 

Deel deze pagina