Nieuwsbericht

Onderverhuren aan toeristen is niet toegestaan

Publicatiedatum: 09-06-2016

De mogelijkheden moeten bekeken worden om een sociale huurwoning onder te verhuren aan toeristen. Bijvoorbeeld via websites als Airbnb.

Deze uitspraak van Burgemeester Van der Laan heeft volop de publiciteit gehaald. Rochdale staat dit, net zoals de meeste andere woningcorporaties in Amsterdam, niet toe. In het huurcontract staat duidelijk dat woningen niet mogen worden onderverhuurd door bewoners van sociale huurwoningen. Toeristen die overnachten zorgen voor veel overlast voor omwonenden (denk aan rolkoffers over de trap en feestjes tot diep in de nacht). Toeristen zijn op vakantie, hebben vaak een ander ritme en zijn wat luidruchtiger.

Geen misbruik
De huurders verdienen soms enorme bedragen zonder daar belasting over te betalen. Onze woningen zijn bedoeld om in te wonen, en niet om onder te verhuren. En al helemaal niet om winst te maken. Wij treden daarom op tegen huurders die hun huurwoning onderverhuren als vakantiewoning. Het huurcontract kan worden ontbonden en huurders kunnen een fikse boete krijgen. Dit geldt voor onze sociale huur en de vrije sector huur. Rochdale heeft tot nu nog geen huurders aangetroffen die misbruik maken van de situatie.

Huisbewaring mag wel
Huurders mogen wel iemand vragen om tijdelijk op hun woning te passen. Bijvoorbeeld omdat de huurder een tijd in het buitenland gaat werken of studeren. Dat heet huisbewaring. De gemeente heeft recent een folder uitgebracht over dit onderwerp, die is ook afgestemd met de corporaties. Daarin staat ook dat een corporatiewoning nooit als vakantiewoning verhuurd mag worden. In een interview voor de Volkskrant geeft Van Buren een uitgebreide toelichting. Ook in de Belgische krant De Standaard heeft Van Buren zich hierover uitgesproken.

Deel deze pagina