Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Onze buurten een beetje sterker maken, ook in 2020

Publicatiedatum: 07-01-2020

Buurtcoördinator Stefan werkt aan de straat.

'Onze plannen voor 2020? Stug doorgaan met onze buurten een beetje sterker te maken. Elke dag weer, met grote en kleine stappen.' Hester van Buren blikt terug op een goed jaar en deelt haar nieuwjaarswens voor 2020.

'Vanuit ons kantoor kijk ik uit op de Kolenkit, een buurtje in Amsterdam West, net buiten de ring. Een wijkje zoals zovele in Amsterdam, met mensen die er al heel lang wonen, nieuwkomers, winkeltjes en allerlei buurtinitiatieven. De meeste woningen zijn sociale huur. Rochdale heeft net een paar blokken gerenoveerde woningen opgeleverd. Mensen weer terug in huis, op naar het volgende project.

Ja en nee. Want dat is nou precies wat ons werk zo bijzonder maakt. Het is ónze buurt. De Kolenkit was ooit de slechtste buurt van Nederland en nog steeds is er armoede, taalachterstand, gedoe. Maar stap voor stap, dag in dag uit maken we juist deze buurten een beetje beter. Door te zorgen voor goede woningen, door te repareren, te renoveren, samen oplossingen te bedenken voor huurachterstanden, in de buurt aanwezig te zijn, te weten wie er woont en wat er speelt.

Zo zijn we 2019 ingegaan. Met dit doel: buurten een beetje sterker te maken. Te werken aan buurten waar mensen trots op zijn. Hún buurt. Dat hebben we met 500 man sterk gedaan afgelopen jaar en daar ben ik ontzettend trots op. We hebben het goed gedaan. We zetten weer vol in op méér sociale huurwoningen, we hebben veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de woningen en in duurzaamheid. Woningen bouwen, beheren en verhuren is werk van lange adem. Het heeft ons jaren gekost om onze projectenportefeuille weer op te bouwen, maar de pijplijn is goed gevuld.

Met Rochdale gaat het goed. Er werken ontzettend veel goede, leuke mensen, met hart voor de zaak. Hart voor de volkshuisvesting. En dat dat weer iets is om trots op te zijn, is in mijn ogen een belangrijke verdienste van 2019. Er is een #wooncrisis, dat heeft ook de politiek doorgekregen vorig jaar. Woningcorporaties zijn een belangrijk deel van de oplossing voor die crisis. Met de actie #ikwileenhuis zijn we achter de woningzoekenden gaan staan en wat ik mooi vind is dat dat zoveel steun heeft opgeleverd voor ons werk. Wij zorgen voor betaalbare woningen. Voor leraren, zorgpersoneel, mensen zonder baan, kwetsbare groepen, economisch daklozen. Dat doen we al heel lang en dat blijven we doen.

Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Al onze inkomsten – de huur van onze bewoners – zetten we in om mensen betaalbaar te huisvesten. Dat is elk jaar een financiële puzzel: investeren in de onderhoud, in duurzaamheid, in nieuwbouw en in de organisatie. We sluiten 2019 naar tevredenheid af. Tevreden, meer ook niet. Want we zouden zoveel meer willen, voor al die mensen die nu geen thuis hebben, die niet kunnen wonen op de plek waar we zouden willen. Daarin zijn we enorm ambitieus.

Dus onze plannen voor 2020? Stug doorgaan met onze buurten een beetje sterker te maken. Elke dag weer, met grote en kleine stappen. En de Kolenkit? Kijk eind januari naar de documentaire ‘Terug naar de Akbarstraat’ van Felix Rottenberg. Een aanrader.'

Door: Hester van Buren, voorzitter Raad van Bestuur van Rochdale.

 

Deel deze pagina