Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Opening van Spark Village op Science Park

Publicatiedatum: 16-04-2019

Vandaag openden wethouder Laurens Ivens (Wonen) en bestuurslid Birgitte de Maar van woningstichting Rochdale samen met nieuwe bewoners ‘Spark Village’. Het wooncomplex bestaat uit duurzame woonunits voor 240 jongeren op Science Park in Amsterdam Oost. Deze worden voor de helft bewoond door statushouders. De overige woningen zijn voor studenten, docenten en andere jongeren.

Met het ophangen van een gevelbordje met 'Ons Verhaal' op één van de woonblokken door bewoner Naif Biftuu (20) is Spark Village officieel geopend. Het verhaal van Naif en andere bewoners is te lezen op www.onsverhaal.nl/sparkvillage.

Spark Village is een wooncomplex voor 240 jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar. De bewoners kregen in december de sleutel en hebben inmiddels allemaal hun nieuwe woning ingericht. De afgelopen maanden werd de laatste hand gelegd aan de gezamenlijke woonkamer op het centrale plein van het complex en is de bestrating aangelegd. Na het aanleggen van verdere groenvoorziening dit voorjaar is het wooncomplex gereed.

Wethouder Laurens Ivens: “Het is hard nodig om meer betaalbare woningen voor mensen met lage en middeninkomens te bouwen. Door de komst van Spark Village krijgen in totaal 240 studenten, jongeren, leraren en statushouders een eigen plek in Amsterdam. Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet! Op dit moment zijn zes van de negen tijdelijke nieuwbouwprojecten afgerond. Naast de tijdelijke nieuwbouw projecten worden er ook leegstaande panden door de hele stad heen geschikt gemaakt voor woningen voor deze doelgroepen.”

Hergebruik na tien jaar

Birgitte de Maar van Rochdale is trots op de nieuwe sociale huisvesting voor jongeren. ”In Amsterdam is de woningnood groot. Vooral starters en studenten hebben grote moeite om een woning te vinden. Ook willen we statushouders onderdak bieden. We helpen hiermee de in- en doorstroming van jongeren die met spoed een woning nodig hebben en bieden hen een betaalbare woning. De woningen van 24m2 blijven tien jaar staan en kunnen daarna weer hergebruikt worden omdat ze modulair en circulair ontwikkeld zijn.”

Met aandacht ingericht

De woningen van Spark Village zijn niet alleen functioneel, maar zijn ook mooi ingericht. Birgitte de Maar: “We vinden het belangrijk dat alle bewoners zich écht thuis voelen in hun nieuwe woning en de nieuwe community waarin zij wonen. We hebben daarom onder andere gezorgd voor een gemeenschappelijke huiskamer, een wasruimte en mooie, uniforme gordijnen in de woningen. Deze zijn gemaakt door mensen van de Refugee Company.”

Community

Over het samen wonen van de jongeren is van te voren goed nagedacht. Na eerdere ervaringen op het NDSM-terrein, waarbij studenten ook met statushouders samen woonden, werd een soortgelijk woonconcept voor Spark Village bedacht. Pieter de Roest, programmaleider huisvesting statushouders bij Rochdale:“Spark is een bijzondere plek waar bewoners samen bouwen aan een actieve community en waar je kunt leren van anderen en naar elkaar omkijkt. In samenwerking met Academie van de Stad zetten een aantal bewoners zich in als community builder. Bijvoorbeeld door sociale activiteiten te organiseren en bewoners met elkaar in contact te brengen. Zij helpen de bewoners bij het realiseren van de community. Want die ontstaat niet van de één op andere dag.”

Samenwerkende partijen

Bij de realisatie van Spark Village zijn veel partijen betrokken. De woningen zijn geplaatst door De Meeuw met woonconcept Nezzt. VMX architects  (vanuit stedenbouw) en Kok Harleman architecten (woningen) waren betrokken bij het ontwerp. Woningstichting Rochdale verhuurt de woningen aan statushouders, jongeren en docenten. Stichting Duwo is verhuurder van de studentenwoningen. De UvA is eigenaar van de grond.

 

Deel deze pagina