Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Over achter de voordeur zijn in Buitenveldert

Publicatiedatum: 07-02-2020

En waarom een simpele ‘hoe gaat het’ al kan helpen.

‘Ik slaap beter met de gedachte dat ik hulp kan krijgen als ik dat nodig heb.’ De 95-jarige bewoner uit Amsterdam Zuid is nog in blakende gezondheid. Fietsen, autorijden, kom maar op. Maar soms voelt hij zich onrustig. Dat hij op zichzelf aangewezen zou zijn, ook en vooral in de toekomst.

Al jaren wonen de meeste oudere Amsterdammers in Buitenveldert. De sociale kaart van Amsterdam barst van de projecten, stichtingen en activiteiten, maar niet iedereen weet ze te vinden. ‘Mensen moeten steeds langer thuis wonen. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend,’ vertelt Sharon van der Wal van stichting SINA. Onder de noemer ‘Samen is niet alleen’ helpt SINA kwetsbare mensen verder. Door thuis langs te gaan en te vragen hoe het gaat.

700 koppen koffie

Over volle agenda’s gesproken: een duo van SINA en Rochdale schuift aan de koffietafel aan van maar liefst 700 bewoners. Zo’n bezoek heeft twee doelen: de vakman van Rochdale checkt de woning. Is de bewoner nog tevreden? Kunnen we nog iets betekenen? En de maatschappelijk werker van SINA vraagt hoe het gaat. Zo krijgen we een idee van wat nodig is: fysiek en sociaal. En wat de wensen zijn van de bewoners zelf. Maatwerk dus. SINA helpt bij sociale knelpunten verder. Bijvoorbeeld met een maatjesproject voor ouderen en studenten verpleegkunde.

Echt contact

Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuid kwam met het project en bracht Rochdale en SINA bij elkaar. Nu zitten de eerste huisbezoeken erop. Wanneer we voorzichtig de eerste reacties peilen, horen we een en al enthousiasme: 'Dit is geweldig. We hebben een gesprekje met bijna alle bewoners. Dan hoor je dingen die je normaal niet ziet,’ vertelt Michel Koopman van Rochdale. ‘We hebben veel meer persoonlijk contact. En dat is zo waardevol.’

Sterke buurten

​​​​​‘In Buitenveldert wonen veel ouderen en dat aantal neemt alleen maar toe. Het is goed én nodig dat gemeenten en woningcorporaties hier samen op inspelen,’ sluit Sharon van SINA af. Voor Rochdale zijn de huisbezoeken een schoolvoorbeeld van ‘samen werken aan sterke buurten’: met gemeenten, zorgaanbieders en corporaties. Voor projecten als deze drinken we daarom met liefde nog honderden koppen koffie. Of thee, ook goed.

 

Deel deze pagina