Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Pilot budgetgesprekken ook in Zuid Oost van start

Publicatiedatum: 23-04-2020

Rochdale-budgetgesprekken-huurders

De gemeente Amsterdam, woningbouwcorporatie Rochdale, Doras, SEZO en MaDiZo bieden vanaf 21 april ook in Zuid Oost budgetgesprekken aan. Huurders van Rochdale krijgen bij het tekenen van een huurcontract een gesprek aangeboden om overzicht te krijgen in hu financiën.

In het budgetgesprek wordt gekeken naar de mogelijkheden van toeslagen, kansen voor minimaregelingen en andere voorzieningen. Ook wordt gekeken naar het effect van de coronacrisis op het huishoudboekje van huurders, en of zij in aanmerking komen voor regelingen. De verwachting is dat huurders gemiddeld €500 kunnen besparen.

Financiële weerbaarheid huurders vergroten

Met de budgetgesprekken hopen de organisaties eerder de signalen van mogelijke financiële kwetsbaarheid en daarmee kans op schulden op het spoor te komen. Daarmee kunnen zij grotere problemen voor de huurder voorkomen. Daarnaast verwachten zij dat dit effect heeft op een aantal toekomstige huurachterstanden. Tijdens het energieadviesgesprek wordt er gekeken naar voorzieningen en bespaartips op gebied van energieverbruik. 

Huurders enthousiast over budgetgesprekken

De pilot is al eerder gestart in Amsterdam Noord. De huurders waren daar erg enthousiast over de gesprekken. Zij gaven aan meer overzicht te hebben gekregen in inkomsten en uitgaven. Daarnaast hebben meerdere huurders naar aanleiding van het budgetgesprek een aanvraag kunnen doen voor extra financiële ondersteuning vanuit de gemeente. Henrike Klok, roerganger huisvesting kwetsbare groepen bij Rochdale: ‘We hebben in Amsterdam Noord gezien dat budgetgesprekken huurders inzicht geven en vaak ook directe besparingen opleveren. We hopen daarmee onze huurders financieel weerbaarder te maken, zodat de kans op schulden en alle zorgen die daarmee gepaard gaan afneemt’. In mei starten de betrokken organisaties ook met budget- en energiegesprekken in Nieuw West.

Wil je meer weten over budgetgesprekken? Kijk dan op de website van MaDizo, SEZO of Doras voor alle informatie. 

Deel deze pagina