Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Rochdale gaat voor gemengde wijken

Publicatiedatum: 07-03-2017

Gemengde wijken waar mensen met een laag én hoog inkomen wonen. Wijken met sociale huurwoningen en koopwoningen, scholen en andere voorzieningen. Gemengde wijken zijn belangrijk voor de stad en maken het mogelijk om iedereen een thuis te bieden.

Het AD schreef op basis van onderzoek door Platform31 een artikel over de kwetsbare buurten. Uit dat onderzoek blijkt dat er de afgelopen jaren door de economische crisis, de ingezakte woningmarkt en gewijzigd overheidsbeleid steeds minder aandacht was voor kwetsbare wijken. Daarom werkt Rochdale aan gemengde wijken: we moeten het belang van gemengde buurten en wijken niet onderschatten.

Het Parool publiceerde 6 januari 2017 een artikel over het Amsterdamse huurbeleid en de versterking van de arm-rijkdeling. Uit onderzoek van Cody Hochstenbach, stadsgeograaf van de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat het aantal sociale huurwoningen in vijf jaar tijd het snelst afneemt in de schil rondom het centrum van Amsterdam. Hij stelt ook, dat corporaties huurhuizen in de populaire gebieden rond het centrum verkopen en geen geld meer hebben voor opknapbeurten of vernieuwing.

Rochdale verkoopt niet of nauwelijks meer in populaire gebieden
Rochdale herkent deze ontwikkeling van afgelopen jaren. Juist ook daarom hebben wij afgelopen jaar onze koers en doelstellingen aangescherpt. Wij geloven in de kracht van gemengde wijken, waar mensen met een laag én met een hoog inkomen kunnen wonen. Dit betekent dus geen eenzijdige wijken met alleen maar sociale huur of wijken waar je met een laag inkomen nauwelijks meer terecht kunt. Vooral in de wijken binnen de ring van Amsterdam is dit laatste steeds meer het geval.

Daarom werken wij er aan om het aantal sociale huurwoningen ook in ‘populaire’ gebieden gelijk te houden. In deze wijken verkopen of liberaliseren we niet of nauwelijks meer. En we bouwen juist bij waar dat mogelijk is. Want ook met een lager inkomen moet het mogelijk blijven om hier te wonen.

2017: renoveren van 1334 woningen
Nu het financieel weer beter gaat in de sector, hebben corporaties en dus ook Rochdale weer meer ruimte om te investeren. We zijn aan een inhaalslag begonnen om de woningkwaliteit te verbeteren. Afgelopen jaar renoveerden we 748 huurwoningen. Ook dit jaar hebben we al concrete plannen om 1.334 huurwoningen aan te pakken. Binnen de ring bijvoorbeeld de Kinkerbuurt, de wijk Jeruzalem en de Lutmastraat.

Grote zorg
Amsterdam blijft groeien. Evenals het aantal bewoners met een laag inkomen. Waar laten we al die woningzoekenden? Dat is een grote zorg voor woningcorporaties. Ook voor Rochdale. Immers, wij zijn ruim 100 jaar geleden opgericht om betaalbare huurwoningen te realiseren voor mensen met een laag inkomen en die een steuntje in de rug nodig hebben. En dat worden er dus steeds meer. Wij willen de sociale huurders een echt thuis bieden. Nu én straks!

Deel deze pagina