Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Rochdale start actie tegen wooncrisis

Publicatiedatum: 03-10-2019

Samen met Wooncompagnie en de Woonbond is Rochdale een actie gestart om aandacht te vragen voor de wooncrisis.

Op www.wooncrisis.nl en met #ikwileenhuis hebben al honderden woningzoekenden die in de knel zitten hun verhaal gedeeld. Hun verhalen laten zien hoe nijpend de situatie is. Nederland heeft een groot tekort aan betaalbare woningen en daar mag niet van weggekeken worden.

Geld investeren in nieuwbouw en onderhoud

Vandaag maken ruim 180 corporaties officieel bezwaar tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Wij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting. In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. In heel Nederland zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en veel mensen kunnen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen.

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. 

Veel landelijke media-aandacht

Verschillende landelijke en lokale media besteeden vandaag aandacht aan de actie, en ook in het parlement is de actie niet onopgemerkt gebleven.
Bestuursvoorzitter Hester van Buren was vandaag ook live te horen in o.a. NPO Radio1.
Lees hieronder meer artikelen die hier vandaag over gepubliceerd zijn.
https://www.ad.nl/wonen/woningcorporaties-schaf-verhuurderheffing-af-geld-kan-beter-voor-woningbouw-gebruikt-worden~aed33d59/
https://www.parool.nl/nederland/woningcorporaties-willen-dat-verhuurdersheffing-verdwijnt~bccd8234/

Deel deze pagina