Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Rochdale verbindt kwetsbare bewoners met hulpvraag

Publicatiedatum: 27-03-2020

De maatregelen om het coronavirus te bedwingen trekken een zware wissel op kwetsbare mensen. Dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, op bezoek gaan bij de buren of naar het buurthuis zijn niet of nauwelijks mogelijk. Om sociaal contact en praktische hulp te faciliteren neemt Rochdale de komende periode proactief contact op met haar oudere huurders. Bij hulpvragen legt Rochdale de verbinding naar vrijwilligers of welzijnsorganisaties.

Toename hulpvragen door coronavirus

De noodzakelijke maatregelen die genomen zijn om het coronavirus te bedwingen, zorgen met name bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, voor veel problemen. Mensen die tot de risicogroep behoren wordt geadviseerd om binnen te blijven, anderen wordt geadviseerd om alleen voor noodzakelijke zaken naar buiten te gaan. Dit leidt tot diverse hulpvragen; van praktische hulp tot een gesprekje om de stilte te doorbreken. Er zijn veel organisaties en vrijwilligers die klaar staan om de helpende hand te bieden. Een groot deel van hen is verenigd op het platform www.voorelkaarinamsterdam.nl.

Rochdale belt oudere huurders

Om op te halen welke hulpvragen er zijn bij haar huurders, gaat Rochdale de komende periode huurders bellen in Amsterdam, Zaanstad, Diemen, Purmerend en Landsmeer. Huurders worden gewezen op het platform en waar nodig of wenselijk kan een hulpvraag direct worden doorgegeven aan het platform. Zo hoopt Rochdale dat de drempel om hulp te vragen wordt verkleind en de aangeboden hulp van vrijwilligers en dienstverleners kan worden ingezet. Er zijn in enkele dagen al 150 huurders gebeld en de reacties zijn zeer positief. Mooi is te merken dat al veel huurders hulp krijgen van familie of buren. Toch blijkt zo’n 20% van de mensen nog met een hulpvraag te zitten, waarbij met name het verzoek om af en toe gebeld te worden voor een praatje de boventoon voert.

Samenwerken om ondersteuning te bieden

Het platform Voor elkaar in Amsterdam is een samenwerking van Amsterdamse organisaties voor sociaal werk. Zij hebben dit platform opgericht om hulp en ondersteuning te bieden aan kwetsbare Amsterdammers. Het platform is een samenwerking van Combiwell, Dynamo, DOCK, Civic, Doras en Hulpdienst Buitenveldert. Naast de inzet van deze professionals zijn diverse vrijwilligersorganisaties verbonden, zoals Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Burennetwerk en Stichting Present.

Vele vrijwilligers hebben zich bij het platform aangemeld omdat zij iets kunnen en willen betekenen voor een ander. Het aantal hulpvragen is kleiner, terwijl de behoefte aan hulp er wel zal zijn. Henrike Klok, roerganger huisvesting kwetsbare doelgroepen, van Rochdale:

We vinden het belangrijk om extra aandacht te hebben voor onze kwetsbare huurders en waar mogelijk verbindend op te treden. We hopen dat we verbindingen kunnen gaan leggen tussen huurders en het aanbod van hulp. Juist nu is oog voor elkaar hebben en bieden van praktisch hulp zo belangrijk.

Heeft u hulp nodig of een contactverzoek? Bel 020-7670031 of kijk op www.voorelkaarinamsterdam.nl.

 

 

Deel deze pagina