Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Rookmelders in bijna alle Amsterdamse huurwoningen

Publicatiedatum: 22-10-2018

In 2021 hangt in 95 procent van de corporatiewoningen in en rond Amsterdam een rookmelder. Deze gezamenlijke ambitie hebben de zes grote woningcorporaties, waaronder Rochdale en Brandweer Amsterdam-Amstelland uitgesproken in een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst.

Deze is (zie foto) beklonken in de Zuiderkerk. Alle Amsterdamse woningcorporaties werken sinds 2015 samen met de brandweer. Sindsdien zijn zeshonderd corporatiemedewerkers door de brandweer getraind in brandveiligheid. Ook zijn er al honderdduizend rookmelders opgehangen. “Het is een goede stap, maar nog lang niet voldoende” zegt Leen Schaap van Brandweer Amsterdam-Amstelland. “Daarom is het belangrijk dat we de samenwerking voortzetten.”

Levens redden

De komende jaren komen er dan ook nog tienduizenden rookmelders bij. Rookmelders redden levens. Veel mensen weten niet dat ze niets ruiken in hun slaap. En dat ze dus niet wakker worden als er brand is. Ook ligt de focus op veilige vluchtroutes. Die worden nog lang niet altijd goed vrijgehouden. Gemiddeld 1 op de 67 woningen krijgt te maken met brandschade. Elk jaar vallen er door brand gemiddeld meer dan 30 doden en 600 gewonden in Nederland. De gemiddelde schade van een woningbrand bedraagt €28.000,-. Daar komt de emotionele schade nog boven op.

Deel deze pagina