Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Samen aan de slag voor leefbaarheid in de buurt Kattenburg

Publicatiedatum: 28-11-2018

In Kattenburg, een van de buurten op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam Centrum, gaat Rochdale aan de slag. Samen met de gemeente en andere partijen versterken we onderlinge buurtnetwerken.

Dat gebeurt door meer aanwezig te zijn in de buurt en mogelijkheden creëren dat mensen elkaar (beter) leren kennen. Hiermee hopen we dat bewoners zich weer veilig gaan voelen in de buurt.

Aandachtsgebied

Ongeveer een jaar geleden, na twee schietpartijen met dodelijke slachtoffers, heeft de gemeente de Oostelijke Eilanden als aandachtsgebied gemarkeerd. Bewoners hadden toen al een tijd een onveilig gevoel en durfden ‘s avonds niet meer de straat op. Rochdale realiseerde zich dat ze te lang op afstand is geweest en niet goed wist wat er allemaal aan de hand was. Sinds kort is er daarom weer een wijkbeheerder in de buurt. Hij houdt spreekuur en alle meldingen en klachten pakt hij meteen op. Ook komt er binnenkort cameratoezicht. We werken samen met gemeente, politie en straatcoaches om de overlast van de hangjongeren in de buurt en in de woongebouwen tegen te gaan. En Irma Vroegop en Birgit Oelkers voeren sinds 1 september buurtgesprekken zodat mensen elkaar beter leren kennen.

Verbinden en leren kennen

Birgit en Irma praten bijvoorbeeld met bewoners over wat ze graag doen. Dankzij die gesprekken aten afgelopen zaterdag ongeveer veertig veertig buren samen in de Witte Boei (zie foto). Zes van hen hadden uitgebreid gekookt. Het was een geslaagde avond die naar meer smaakt. Begin maart komt er een vervolg, waar drie andere buren gaan koken. Ook zijn een paar buurmeisjes bezig met een plannetje om voor de kerstdagen samen op straat muziek te maken. Verder gaat een groepje bewoners van de Marinierskade/Ravenwerf binnenkort brainstormen hoe ze de entreehal van hun flat gezelliger kunnen maken. Het gaat natuurlijk ook over zaken waar mensen zich zorgen over maken. Er zijn inmiddels verschillende buurtgesprekken gevoerd, waar een hoop ideeën en wensen uitkwamen. En ook daar gebeurt meteen iets mee door bewoners zelf. Zo is er een WhatsAppgroep ‘Buurtpreventie’ in de buurt aangemaakt en organiseren jongeren op 4 december een Meet en Greet tussen jongeren en oudere Kattenburgers.

Deel deze pagina