Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Samen met gemeente om tafel om ratten te bestrijden

Publicatiedatum: 16-05-2017

Wij maken ons zorgen over een rattenprobleem in ons complex Geldershoofd in Amsterdam Zuidoost.

Bewoners klagen over ratten op hun balkon. We hebben een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om te kijken waar ze vandaan komen en hoe ze de balkons bereiken. Ze blijken afkomstig van de nabij gelegen kinderboerderij. Verder hebben we ontdekt dat deze dieren via leidingen en kokers onder de grond van het complex uitkomen. Daar weten zij via open ruimtes in het beton (deze zijn bouwkundig verplicht omdat beton uitzet) op de bovengelegen balkons terecht komen. Zij komen op etensresten af. Ook het Parool besteedt hier aandacht aan.

Ruimtes tussen beton
Wat kunnen wij op dit moment doen? In de openbare ruimte niks, de GGD is hier verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten. Als het om ons complex gaat, weten we nu hoe de ratten op de balkons komen. We onderzoeken nu hoe wij deze eerder genoemde open ruimtes in het beton op verantwoorde (bouwkundige) wijze kunnen dichtmaken, zodat de beesten deze route niet meer kunnen nemen. Verder denken we eraan om de plekken waar de open ruimtes uitkomen volledig af te sluiten. Dan wordt het voor de beesten een doodlopende weg.

Samen in actie
Als huurders ons bellen, of bij onze huismeester aangeven dat zij last hebben van ratten, bekijken we de situatie. Als ratten in ons complex actief zijn, komen wij in actie en doen we wat we kunnen. De eerste stap is dat bewoners (of wij) de GGD op de hoogte brengen. Daarnaast schakelen wij een bedrijf in dat gespecialiseerd is in ongediertebestrijding. Maar ratten bestrijden in ons gebouw, terwijl de dieren in de openbare ruimte niet effectief worden aangepakt, levert niet het gewenste resultaat. Daarvoor willen we met de gemeente om tafel. Ook aan bewoners doen we een appel op eigen verantwoordelijkheid: bied afval goed aan en laat vuil niet rondslingeren. Dit trekt ratten aan.

Om de tafel
Vandaar dat we nu samen met het bestrijdingsbedrijf, de gemeente en de GGD om de tafel willen om te kijken hoe we met gezamenlijk dit probleem te lijf gaan. Bij alles wat we tegen dit probleem kunnen doen, zijn we afhankelijk van de actieve medewerking van de bewoners. Zij hebben ook zelf een verantwoordelijkheid. Maar bij bewoners is niet altijd bekend wat ze zelf kunnen doen om ongedierte te voorkomen. Daar gaan we bewoners ook over voorlichten. 

Deel deze pagina