Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Subsidie voor zonnepanelen op 30 daken

Publicatiedatum: 02-11-2021

De gemeente Amsterdam geeft Rochdale subsidie voor extra zonnepanelen op circa 30 daken van ruim 2.100 huishoudens. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de algemene ruimten. Wat overblijft na aftrek van het verbruik van bijvoorbeeld liften, verlichting en hydrofoor, wordt teruggeleverd aan het net. De eerste 200 zonnepanelen worden deze maand gelegd op een woningcomplex aan de 3e Kekerstraat in Amsterdam Zuidoost.

€ 2,3 miljoen voor 5 corporaties

Naast Rochdale hebben ook De Key, Eigen Haard, Stadgenoot en Ymere subsidie gekregen van in totaal 2,3 miljoen euro. Daarvoor  worden bijna 20.000 extra zonnepanelen geplaatst, goed voor circa 6,5 megawatt (MW). Het gaat om daken die anders niet (volledig), of pas veel later aan de beurt zouden zijn. Naast milieuwinst zorgen de panelen direct of op termijn voor lagere energielasten voor huurders.

Onrendabel wordt rendabel

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “Amsterdam wil zoveel mogelijk schone energie opwekken met zonnepanelen door geen dak onbenut te laten. Op dit moment liggen er al ruim een half miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken. Dit moeten er 1 miljoen zijn in 2022. Voor woningcorporaties is het plaatsen van zonnepanelen niet op alle daken even eenvoudig. Het gaat bijvoorbeeld om daken waar een hoogwerker aan te pas moet komen, waar veel kabels getrokken moeten worden of waar het door de ligging of het type dakbedekking duurder is om panelen te plaatsen. Met deze subsidie krijgen we het voor elkaar om ook op deze daken zonnepanelen te leggen en de stad sneller te verduurzamen.”

2e subsidieronde start op 17 januari 2022

Amsterdam investeert in totaal 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds om de stad sneller dan gepland te verduurzamen. Er is 4 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor Amsterdamse woningcorporaties, waardoor zij de komende twee jaar 32.000 extra zonnepanelen kunnen plaatsen. Voor de resterende 1,7 miljoen euro is het mogelijk subsidie aan te vragen vanaf 17 januari 2022. Er geldt een maximum subsidiebedrag van 1 miljoen euro per corporatie.

Meer vakmensen nodig                                                             

De financiële impuls van de gemeente levert de komende jaren veel extra werk op. Werk met toekomst in een groeiende sector, met de nieuwste middelen en technieken én met doorgroeimogelijkheden. Er zijn geschoolde en ervaren vakmensen nodig om de klimaatambities van Amsterdam te kunnen realiseren. Met werkgevers, opleidingsinstituten en brancheorganisaties maakt de gemeente op dit moment afspraken over het omscholen van Amsterdammers naar de duurzaamheidssector.

Deel deze pagina