Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Van drank en prostitutie naar vredige community

Publicatiedatum: 01-06-2016

De flat Koornhorst in Amsterdam Zuidoost (55+) stond in 2013 nog bekend als een flat met veel overlast, leegstand, een slechte sfeer en achterstallig onderhoud. Bewoners voelden zich anoniem. Nu is het een vredige community waar mensen zich thuis voelen

Op het symposium Flex in the City in Groningen geeft Hester van Buren vandaag een korte lezing over hoe dit mogelijk is gemaak. De formule van Rochdale en Amstelring die beseften dat het roer rigoureus om moest luidde: focussen op de positieve punten, bewoners passende ondersteuning bieden en een actieve rol pakken in het verbinden van bewoners. Rochdale en Amstelring hebben verschillende acties ondernomen.

Bijzondere plekken

Om de relatie tussen bewoners te verbeteren, maar ook onderling (tussen Rochdale en Amstelring), zijn er zogenaamde ‘buitenboordmotoren’ aangesteld. Onder andere Birgit Oelkers van Gewoon Bijzonder. Zij zijn  6 weken lang aan de slag gegaan door bijvoorbeeld  ontmoetingen op ongewone plekken te organiseren. Verder is op zoek gegaan naar bewoners die zelf een vrijwillige bijdrage wilden leveren. Tijdens een ideeëndiner kwamen veel goede ideeën op tafel en bleken veel bewoners over de meest uiteenlopende talenten te beschikken.

Woonbegeleiders

De 24-uursreceptie verdween ondanks veel ophef. Vervolgens kwam er geld beschikbaar om woonbe-geleiders aan te stellen die meer aandacht konden geven aan bewoners die behoefte hebben aan zorg. Maar denk ook aan hulp bij belastingaangiftes of het meehelpen bij een initiatief van bewoners om een ideeëndiner te organiseren. Van deze begeleiders wordt veel, en op diverse gebieden gebruik gemaakt.

Breiclub

Van de vele ideëen die tijdens het diner op tafel kwamen, zijn er diverse verzilverd. Zo is er een breiclub opgericht, geven vrijwilligers computercursussen en staken een aantal bewoners de handen uit de mouwen om buiten een rookruimte te maken en de gangen te pimpen. Ook werden er mobiele cafés georganiseerd, er kwam een huismeester en gezamenlijk werden ruimtes opgeknapt. De betrokkenheid van de bewoners nam snel toe. Het werken vanuit de gedachte ‘kan wel’ in plaats van ‘kan niet’ zorgt inmiddels voor een heuse community.

Bijeenkomsten

Nieuwe bewoners worden ook welkom geheten en wegwijs gemaakt door medebewoners. Verschillende mensen geven aan dat ze dingen doen waarvan ze niet wisten dat ze het konden. Ze zijn trots om in Koornhorst te wonen en voelen zich er thuis. Deze manier van werken is een effectief voorbeeld van de nieuwe koers die Rochdale vaart; het op gang brengen van positieve doe energie en het laten ontstaan van nieuwe verbindingen.

Deel deze pagina