Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Verantwoord kopen van corporaties

Publicatiedatum: 23-04-2015

In het Parool stond een artikel over het feit dat vier groepen kopers van voormalige sociale huurwoningen op Kattenburg ontevreden zijn.

Die ontevredenheid richt zich met name op de kwaliteit van hun gebouw. Ze dreigen daarom met een rechtszaak tegen Rochdale. In het artikel wordt gezegd, onder andere door de heer André de la Porte van Vereniging van Eigen Huis, dat wij slechte woningen leveren, de bewoners misleiden en dat we afspraken niet nakomen. Het grootste probleem is volgens hem dat de corporaties en de gemeente garanderen dat er geen achterstallig onderhoud is. “Dat vind ik jammer”, zegt Hester van Buren.”Ik lees in het artikel ook dat het ‘prachtige, grote en lichte woningen zijn met ruime balkons en centraal gelegen’, daar word ik dan weer blij van! Zeker als ik weet dat deze woningen marktconform, maar voor huurders met 10% korting , zijn verkocht.

Is die korting wellicht de reden van de tamelijk ongenuanceerde reactie van de voorzitter van Eigen Huis? We willen we graag uitleggen hoe de situatie precies in elkaar steekt.

Huurders kopen met korting
Niet alleen Rochdale, maar corporaties in het algemeen worden beticht van het ‘dumpen van woningen tegen te lage prijzen’. Dat klopt absoluut niet. Als wij woningen verkopen, willen wij graag de taxatiewaarde. Die prijs wordt bepaald door de markt. We zijn er niet bij gebaat als een woning lang leeg staat. Dus als een lagere prijs de verkoopsnelheid bevordert, kiezen wij daarvoor en daar is in mijn ogen niets mis mee. Ook bij verkoop aan zittende huurders geldt die marktprijs maar dan dus minus 10%. We zijn volkomen transparant in de voorwaarden die gelden bij verkoop en lichten huurders zorgvuldig voor over de te maken keuze. Zo vinden wij het verstandig als kopers zich laten adviseren door de eigen makelaar die ook kijkt naar de staat van het gebouw en de stand van de vve.

Onderhoud is gedeelde verantwoordelijkheid
De verkoopopbrengsten investeren we overigens weer in het verbeteren van ons bestaand bezit of nieuwbouw sociale huurwoningen. Corporaties, en ook Rochdale, hebben er totaal geen baat bij om gebouwen in een slechte staat van onderhoud te splitsen. Verkoop van een complex met sociale huurwoningen is een traject van tientallen jaren, waarin we lange tijd een meerderheidsaandeel houden in de vve. Ook voor ons is het van belang dat het onderhoud op orde is. Per slot van rekening blijven onze huurders wonen in dit complex.

We zetten onze fouten recht
Hierbij willen we overigens niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid. Waar fouten zijn gemaakt, zetten we ze recht. Kattenburg is geen incident, er zijn meerdere vve'|s die ontevreden zijn en waarmee wij in gesprek zijn (geweest). In het verleden is niet altijd alles goed gegaan. Als blijkt dat we te kort hebben geschoten, of ons anderszins iets te verwijten valt, zullen wij dit corrigeren.


Lees hier ook de ingezonden brief aan het Parool

Deel deze pagina