Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Verlies van oprecht en inspirerend bestuurder

Publicatiedatum: 06-10-2017

Burgemeester Eberhard van der Laan is donderdag 5 oktober overleden aan de gevolgen van longkanker. Sinds 2010 was hij burgemeester van Amsterdam.

Dat hij erg geliefd was, bleek bijvoorbeeld uit het massaal applaus dat hij kreeg nadat hij korte tijd geleden terug trad uit de openbaarheid. Duizenden Amsterdammers verschenen voor de deur van zijn ambtswoning waar zij langdurig voor hem klapten.

Warme gevoelens
Bestuursvoorzitter Hester van Buren van Rochdale denkt met warme gevoelens terug aan Van der Laan. ‘De manier waarop hij in conflictsituaties optrad, heeft mij geïnspireerd. Hij beschikte als bestuurder over grote leiderschapskwaliteiten. Ik heb daar veel van geleerd. Hij was als persoon ook oprecht in je geïnteresseerd. Ik bewonder de manier waarop hij er voor heeft gezorgd dat verschillende instanties met elkaar samenwerken om onze stad een stuk veiliger te maken. Van der Laan zette zich hiervoor in met ziel en zaligheid, maar hij kon ook behoorlijk doordouwen om iets voor elkaar te krijgen', aldus van Buren.

Gedachtegoed voortzetten
‘De Treiteraanpak is daar een goed voorbeeld van. Dankzij zijn inzet worden Amsterdammers die in hun woonomgeving stelselmatig worden getreiterd, bedreigd en geïntimideerd gesteund. De veroorzakers hiervan worden hard aangepakt. Uitgangspunt is dat niet de slachtoffers verhuizen, maar dat de daders moeten vertrekken. Hierdoor wordt er veel beter samengewerkt tussen alle betrokken instanties en zijn er inmiddels veel nieuwe inzichten voor handen om overlast te bestrijden. Als corporatie zijn we hem daar dankbaar voor. Dit gedachtengoed moeten we koesteren en voortzetten.' (Op de foto is Van der Laan te zien toen hij nog minister was en met bewoners van Rochdale in de Kolenkitbuurt in gesprek ging).

Deel deze pagina