Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Verschillende woningen kwetsbare jongeren verspreid aanbieden

Publicatiedatum: 19-11-2018

Rochdale is van plan gespreid over de hele stad verschillende type woningen te labelen en aan te bieden aan kwetsbare jongeren. Welke woning geschikt is, is afhankelijk van persoon en situatie. Een kwestie van maatwerk dus.

Voor de een is juist een drukke omgeving geschikt, voor de ander een rustige. De een is erbij gebaat om vlakbij een school te wonen, de andere juist op een appartement op de vijfde verdieping. Voor studenten en alleenstaande jongeren is een zo’n goedkoop mogelijk huur belangrijk, de grootte doet er niet zoveel toe. Jongeren met een kind zijn bereid meer te betalen omdat ruimte wel een rol speelt. Dit zijn enkele inzichten die naar voren kwamen tijdens een gesprek met kwetsbare jongeren die onlangs door Rochdale uitgenodigd waren in het Volkshotel in Amsterdam. In een verslag worden deze inzichten wat uitgebreider toegelicht.

Dilemma’s

Het gaat hier om jongeren die door omstandigheden bijvoorbeeld een dak- of thuisloze ervaring hebben gehad. Of zij kampen met schulden, of ze zijn op jonge leeftijd ouder geworden of wees en hebben geen of onvoldoende netwerk om op te steunen. Ook betreft het soms jongeren met een licht verstandelijke beperking. Enkele dilemma’s waarmee zij blijken te kampen:
•    lastig om zelfredzaam te zijn omdat er veel komt kijken bij het zelfstandig wonen. Velen worden overvraagd en kunnen het (daardoor) soms niet allemaal overzien;
•    je vrij kunnen voelen en tegelijkertijd een soort van zekerheid hebben (vangnet) bij een even-tuele terugval;
•    enerzijds de eerdere genoemde dilemma’s versus de wens om een voorbeeld te zijn voor anderen en ze hoop te geven (jij kunt ook zelfredzaam zijn!).

Aan de slag

Om uiteindelijk tot beter maatwerk te komen, zet Rochdale met behulp van deze inzichten verschillende stappen. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe handleiding voor de jongeren die het betreft, en die hun eerste woning krijgen. Waar moet je overal aan denken? Verder wordt samen met partners in beeld gebracht wat er allemaal gevraagd wordt bij een dergelijke verhuizing. Met als doel erachter komen hoe je zaken slim(mer) aanpakt en waarbij deze jongeren hulp nodig hebben. Verder gaan we in gesprek met gemeente en zorgaanbieders om te kijken hoe we tot een werkwijze komen die eerder genoemd maatwerk mogelijk maakt. Ook wordt gekeken of de betreffende persoon zich veilig voelt in de nieuwe woning (én omgeving).

Deelnemers

Deelnemers aan de bijeenkomst: Stadgenoot, De Key, AFWC, Cordaan, Leviaan, Odion, gemeente Zaanstad, Volksbond-Streetcornerwork, HVO-Querido, Leger des Heils, Altra, Spirit, JeugdPlatform Amsterdam, Don Bosco Straatvisie, Landelijk Actiecomite JOOZ en Stichting WOON!

Deel deze pagina