Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

'Week tegen Eenzaamheid' - Betrokken buurtbewoner in beeld: Corrie Sweers

Publicatiedatum: 07-10-2021

Van 30 oktober t/m 7 oktober is het de Week Tegen Eenzaamheid. Een week in het teken van ontmoeting en verbinding. Voor Corrie Sweers uit Amsterdam staat vrijwel élke dág in het teken van ontmoeting en verbinding met buren. Een aantal dagen per week kookt ze voor buurtgenoten. Sinds afgelopen zomer is ze ook samen met een buurman aanjager van de Lief&Leedstraat.

 

Lief&Leedstraat, wat is dat?

“Rochdale en welzijnsorganisatie DOCK hebben ons een Lief&Leedpotje gegeven. Hieruit kunnen wij een bloemetje, fruitmandje, kaartje of aardigheidje betalen voor een buur die dat verdient of nodig heeft. Als er iemand ziek is, bijvoorbeeld. Of als iemand een baby heeft gekregen. Ook verwelkomen we nieuwe buren met een bloemetje. We vertellen dan meteen wat er allemaal te doen is in de buurt. Hierdoor voelen mensen zich veel minder alleen en houden we een oogje op elkaar”

Welke buurt is dat?

“Kattenburg, vlak bij het Scheepvaartmuseum. Een paar straten verder, op Wittenburg, staat buurthuis De Witte Boei. Daar wordt ook veel georganiseerd. Ik ben er vaak te vinden. Op dinsdagochtend help ik mee met soep koken. Vóór corona kwamen mensen die tussen de middag in het buurthuis opeten. Maar sinds corona worden zo’n 175 bakken soep bij hen thuisbezorgd. Minder gezellig dan samen eten, maar het wordt ontzettend gewaardeerd.”

Behalve op dinsdag, sta je ook op woensdag in de keuken, toch?

“Ik begon op die dinsdag met het bezorgen van soep. Vaak was ik er dan al ’s ochtends. De kok vroeg me op een gegeven moment of ik hem in de keuken wilde helpen. Dat vind ik zo leuk en dat gaat zo goed, dat hij me vroeg of ik hem ook op woensdag wilde helpen. Dan koken we bij ontmoetingscentrum De Keyser in de Czaar Peterstraat, hier even verderop. Daar geldt hetzelfde verhaal: sinds corona worden de maaltijden bij de mensen thuisbezorgd.”

En dan ben je op vrijdag ook nog gastvrouw en sta je op zaterdag in de Oosterkerk?

“De hele dag thuis zie ik niet zitten. En ik vind het ook gewoon leuk om onder de mensen te zijn. Op vrijdag ben ik in De Witte Boei gastvrouw bij Koffie & Taart. En op zaterdag sta ik vaak in de Oosterkerk. Dat begon met het verzamelen van handtekeningen om de kerk te behouden. Sinds een paar maanden kookt Maisa, een Syrische buurvrouw, er eten. Je kunt het van tevoren bestellen en in de kerk ophalen.”

Vertel tot slot over jullie tulpenactie

“In het voorjaar hebben we op Kattenburg bosjes tulpen aan onze buren uitgedeeld. Daarbij hadden we een kaartje van de Lief&Leedstraat gedaan, met onze namen erop. En de oproep om het bij ons te melden als een buur een attentie verdient of nodig heeft. Weken later kregen we daar nog steeds ontzettend enthousiaste reacties op. Zo merk je dat mensen het fijn vinden dat buren er voor elkaar zijn.” 

Over Lief en Leedstraat

n een Lief & Leedstraat besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Zo dragen buren bij aan het bestrijden van eenzaamheid en houden ze een oogje op elkaar. Het concept Lief & Leedstraat is ontwikkeld door de Stichting Opzoomer Mee Rotterdam in 2013/2014 en inmiddels ingevoerd in meerdere steden.

 

Deel deze pagina